Президентът на САЩ Доналд Тръмп призна, че се е опитал да минимизира сериозността на заплахата от коронавирус, информират АФП и други медии.

Вчера стана ясно, че в интервю с журналиста Боб Удуърд американският лидер е подвел американското общество за опасността от коронавируса.

"Винаги съм искал да го омаловажа", призна Тръмп пред Боб Удуърд в интервю на 10 март.

Боб Удуърд с нова книга за Тръмп и "любовните писма" с Ким Чен-ун

Боб Удуърд с нова книга за Тръмп и "любовните писма" с Ким Чен-ун

Първо беше страх, а сега гняв

В друго интервю на 7 февруари американският лидер казал пред журналиста, че вирусът ще изчезне от само себе си.

Разкритията излизат 8 седмици преди президентските избори на 3 ноември. Те оказват допълнителен натиск върху президента на САЩ. Социологическите проучвания показват, че около 2/3 от американците не одобряват действията на Тръмп в борбата с коронавируса и той често е обвиняван в минимизиране на кризата с цел да увеличи шансовете си за преизбиране.

През журналисти в Белия дом Тръмп заклейми книгата "Гняв" на Боб Удуърд като още "една политическа лъжа" и ако е омаловажил коронавируса, той го е направил, за да предотврати "лудост".

"Не искам хората да са изплашени. Няма да накарам тази страна или света да полудеят. Ние трябва да покажем лидерство и последното нещо, което искате да се направи е предизвикване на паника", подчерта държавният глава. Той каза, че вероятно няма да прочете книгата, защото няма време за четене.

Пред Фокс нюз президентът на САЩ заяви, че е свършил страхотна работа в борбата с коронавируса.

"Ако погледнете нашите числа, нашият брой на починалите в сравнение с другите страни, страхотно е това, което направихме. Ние успяхме да направим нещо...особено с държава с размер като нашата, свършихме страхотна работа", похвали се той.

Кандидатът на демократите за президент на САЩ Джо Байдън разкритикува коментарите на Тръмп за вируса като "отвратителни...почти престъпни".

"Той е знаел колко е смъртоносен", атакува Байдън по време на предизборно събитие в Мичиган. "Той излъга американския народ", подчерта кандидатът и добави, че Тръмп е знаел и е лъгал за заплахата за страната от месеци.

"Това е предателство на живот и смърт срещу американския народ", отбеляза той.

Но топ експертът по инфекциозни заболявания Антъни Фаучи защити Тръмп и коментира, че американският лидер се е борил за спиране на коронавируса.

Починалите от коронавирус в САЩ са над 190 000 души.

След публикуването на книгата си "Страх" през 2018 г., легендарният разследващ журналист Боб Удуърд излиза с нова книга за президента Доналд Тръмп, озаглавена "Гняв". В нея се разкриват зашеметяващи подробности за поведението и решенията на американския лидер.

Книгата ще бъде издадена от Simon & Schuster на 15 септември. Същата издателска къща публикува по-рано тази година книги на бившия съветник по националната сигурност на Белия дом Джон Болтън и племенницата на Тръмп, Мери Тръмп.