Американският президент Доналд Тръмп за пореден път се захвана с управлението на съперника си за Белия дом - демократа и бивш вицепрезидент Джо Байдън.

Този път в профила си в "Туитър" той атакува стратегията на Байдън срещу свинския грип.

"Отговорът" на Джо Байдън на свинския грип H1N1, далеч по-малко смъртоносен от Covid 19, беше един от най-слабите и най-лошите в историята на борбата с епидемиите и пандемиите, написа той"

Припомняме, че по време на заключителния предизборен дебат в четвъртък, Байдън обвини Тръмп, че е реагирал неадекватно на COVID-кризата и предупреди, че страната е изправена пред "тъмна зима". Той определи действащия президент като некомпетентен лидер, отговорен за смъртта на десетки хиляди хора. По думите му, Тръмп не може да продължи да управлява.

Заключителният дебат Тръмп-Байдън – взаимни обвинения, но по-спокоен тон
Обновена

Заключителният дебат Тръмп-Байдън – взаимни обвинения, но по-спокоен тон

По-ясно изложени позиции...

Тръмп от своя страна заяви, че неговата администрация е направила и прави всичко възможно за справяне с кризата. Той добави, че новата ваксина може би ще е готова в рамките на близките седмици и обвини Байдън, че смята да блокира американската икономика, което би довело до множество негативни последици.

"Лекарството не бива да е по-лошо от болестта", отбеляза Тръмп.

Според Тръмп, 99% от заболелите от COVID-19 оздравяват.

Коронавирусът може да причини половин милион жертви в САЩ тази зима до февруари. Прогнозата е в ново проучване на Института за здравни показатели и оценка (IHME) към Училището по медицина във Вашингтонския университет.

Общо повече от 511 000 американци могат да изгубят живота си от коронавирус до 28 февруари 2021 г. Това означава, че трета вълна на инфекции в САЩ може да доведе до близо 300 000 жертви през следващите четири месеца.

До февруари 2021г. САЩ могат да дадат повече жертви в борбата с Covid-19 от ВСВ

До февруари 2021г. САЩ могат да дадат повече жертви в борбата с Covid-19 от ВСВ

Общо повече от 511 000 американци могат да изгубят живота си от коронавирус

Ситуацията ще бъде още по-катастрофална, ако щатите продължат да разхлабват мерките за ограничаване разпространението на коронавируса. Ако не бъдат спазвани мерки като социална дистанция и не бъдат наложени други ограничения, починалите от коронавирус в САЩ ще надхвърлят 1 милион души до 28 февруари.

Ако 95% от американците постоянно носят маски, може да бъде спасен животът на 130 000 души до февруари.

Универсалното използване на маска е относително позволимо и е интервенция, която има потенциал да служи като приоритет в стратегията за спасяване на човешки живот във всички щати, се отбелязва в проучването.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп постоянно се присмива на хората, които носят маски, въпреки че експерти от правителството му съветват да се прави.