Коронавирусът може да причини половин милион жертви в САЩ тази зима до февруари. Прогнозата е в ново проучване на Института за здравни показатели и оценка (IHME) към Училището по медицина във Вашингтонския университет, пише "Гардиън".

САЩ с рекорд на заразените с коронавирус от юли

САЩ с рекорд на заразените с коронавирус от юли

Регистрирани са 71 671 случая в четвъртък

Общо повече от 511 000 американци могат да изгубят живота си от коронавирус до 28 февруари 2021 г. Това означава, че трета вълна на инфекции в САЩ може да доведе до близо 300 000 жертви през следващите четири месеца.

Ситуацията ще бъде още по-катастрофална, ако щатите продължат да разхлабват мерките за ограничаване разпространението на коронавируса. Ако не бъдат спазвани мерки като социална дистанция и не бъдат наложени други ограничения, починалите от коронавирус в САЩ ще надхвърлят 1 милион души до 28 февруари.

Правителството на Тръмп можело да предотврати смъртта на 210 000 американци от коронавирус

Правителството на Тръмп можело да предотврати смъртта на 210 000 американци от коронавирус

САЩ превърнаха световна криза в опустошителна трагедия

Дори и ако щатите приложат ограничения, когато има по 8 починали на 1 милион, което е стандарт, прогнозата е обща смъртност от 511 000 души, което означава повече починали от загиналите американски войници по време на Втората световна война.

Ако 95% от американците постоянно носят маски, може да бъде спасен животът на 130 000 души до февруари.

Универсалното използване на маска е относително позволимо и е интервенция, която има потенциал да служи като приоритет в стратегията за спасяване на човешки живот във всички щати, се отбелязва в проучването.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп постоянно се присмива на хората, които носят маски, въпреки че експерти от правителството му съветват да се прави.