Неадекватният отговор на правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп в борбата с пандемията от коронавирус е довел до между 130 000 и 210 000 предотвратими смъртни случая. Това се посочва в ново изследване на екип от експерти по обществено здраве и подготовка при бедствия, пише "Гардиън".

"САЩ превърнаха световна криза в опустошителна трагедия", се подчертава в изследването на учени от Колумбийския университет.

Ремдесивир: САЩ одобриха първия медикамент за лечение на Covid-19

Ремдесивир: САЩ одобриха първия медикамент за лечение на Covid-19

От Gilead съобщават, че "Веклури" е одобрен да се използва от хора на възраст най-малко 12 г.

"Ние установихме, че най-малко 130 000 смъртни случая и може би 210 000 е можело да бъдат предотвратени с по-ранна политическа намеса и по-голяма федерална координация и ръководене", смятат изследователите.

Екипът е пресметнал смъртните случаи, които е можело да бъдат избегнати с изчисления колко хора е можело да починат в други държави като Япония и Южна Корея, ако имаха същото население като САЩ и са сравнили тези калкулации със смъртността в САЩ.

Много съществени фактори, които са оказали влияние върху смъртността по време на пандемията, са били налице много преди новия коронавирус да се появи в щата Вашингтон на 20 януари 2020 г. - разбита здравна система, неадекватен достъп до здравна грижа, огромни здравни, социални и расови различия сред най-уязвимите групи в САЩ, отчитат авторите на изследването.

Това се утежнява и от факта, че администрацията публично злепоставя здравните специалисти и науката като цяло, което възпрепятства усилията на общественото здравеопазване да спре разпространението на коронавируса, заключават учените.