Администрацията по храните и лекарствата на САЩ одобри първото лекарство за лечение на коронавирус - противовирусният препарат ремдесивир, който се изписва на хоспитализирани пациенти, информира АП.

Кабинетът одобри купуването на "Ремдесивир"

Кабинетът одобри купуването на "Ремдесивир"

България ще сключи договори с Gilead Sciences за 32 593 флакона

Лекарството на базираната в Калифорния компания Gilead Sciences е наричано "Веклури". То намалява времето на възстановяване от 15 дни на 10 дни средно в голямо изследване, ръководено от Националните институти по здравеопазване на САЩ.

От пролетта е разрешено използването му при спешни случаи. Сега вече се превърна в първия медикамент, който е получил пълно одобрение в САЩ за лечение на коронавирус.

Gilead критикува проучването на СЗО за своя "Ремдесивир"

Gilead критикува проучването на СЗО за своя "Ремдесивир"

Фармацевтичната компания настоява, че неиният продук е безопасен и пациенти в болница се подобряват

От Gilead съобщават, че "Веклури" е одобрен да се използва от хора на възраст най-малко 12 г. и с телосложение най-малко 40 килограма, които се нуждаят от приемане в болница заради коронавирус.

Решението на САЩ идва на фона на критично изследване на Световната здравна организация от миналата седмица, което е установило, че противовирусният препарат не помага за намаляване на смъртността от коронавирус. Някои лекари смятат, че изследването на организацията не е определящо заради използваната методология. Използвана е информация от стотици болници в 30 държави.

СЗО: "Ремдесивир" не лекува COVID-19

СЗО: "Ремдесивир" не лекува COVID-19

Тревожни сигнали за борба с пандемията

Отделно американската администрация по лекарствата може да реши до края на годината дали да одобри използването на първите ваксини срещу вируса. Това е критичен момент в 114-годишната история на администрацията.

Правителството на САЩ похарчи милиарди долари в надпреварата за създаване на ваксина в процес, който обикновено отнема години. Отделно агенцията е изправена пред безпрецедентен натиск на администрацията на Доналд Тръмп, което увеличава публичния скептицизъм, че политиката може да пренебрегне науката.