Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази убеждението си в понеделник, че коровирусът отслабва в страната.Това обяви той на брифинг в Белия дом, предаде ABC News.

Това се случва само ден след като виден лекар от екипа му предупреди, че САЩ навлизат в нова фаза на пандемията.

"Започваме да виждаме доказателства за значителен напредък", заяви Тръмп, докато случаите се увеличават в 15 щата, а смъртността нараства в 35 други. В горещи точки в южната и западната част видяхме бавни подобрения от последните им седмични върхове", продължи Тръмп.

"Когато започнем да съдържаме вируса в тези щати, трябва да се съсредоточим върху щатите, където са се увеличили броя на случаите, включително Джорджия, Мисисипи, Тенеси, Оклахома, Мисури и мисля, че ще откриете, че те скоро ще бъдем много под контрол, "каза той.

Блокирането не предотвратява инфекцията в бъдеще. Тя просто не го прави. Той се връща - много пъти, той се връща", каза той.

Фаучи предпазлив оптимист за ваксина срещу Covid-19

Фаучи предпазлив оптимист за ваксина срещу Covid-19

По време на изслушване пред комисия в Конгреса

Президентът твърди, че ваксината може да дойде далеч преди края на годината и призова американците, които са се възстановили от коронавируса, да дарят кръвната си плазма, потенциално богата на COVID-19 антитела за борба с вируса при други пациенти.

Преди брифинга Тръмп подписа изпълнителна заповед, насочена към разширяване на достъпа до здравни грижи в селските райони и увеличаване на достъпа до грижи чрез телездраве.