Президентът на САЩ Доналд Тръмп предприема голяма атака срещу постигнатото от Барак Обама в областта на борбата с климатичните изменения. Тръмп ще се подпише под серия от укази, които ще подкопаят ангажимента на САЩ за изпълнение на Парижкото споразумение за климата, пише "Гардиън".

Днес държавният глава ще се подпише под укази и президентски меморандум за прекратяване, отмяна и преглед на няколко мерки, които са в основата на предприетите от Обама действия в борбата срещу глобалното затопляне. Тръмп ще нареди преглед на плана за чиста енергия, който ограничава емисиите на парникови газове от въглищните централи.

Американският милиардер, който нарича глобалното затопляне "измислица", критикува правилата за ограничаване на емисиите от централите, тъй като са ненужна тежест, която пряко засяга американските работници и въгледобивната индустрия.

САЩ се съгласиха да намалят емисиите на парникови газове с 26-28% до 2025 в сравнение с нивата от 2005 г. според Парижкото споразумение.

Тръмп ще предприеме действие за заличаване на плана на Обама за действия в борбата с климатичните промени, който включва директива от 2013 г., очертаваща отговора на правителството. Указите също ще отменят 14-месечен мораториум за издаване на нови лицензи за въглища на федерална земя, докато регулациите за хидравлично разбиване ще бъдат преразгледани.