Близки до Кремъл руски политици обявиха, че коментарът на президента Доналд Тръмп САЩ да се превърнат в първа ядрена сила носи риск от нова въоръжена надпревара между Вашингтон и Москва, съобщава Ройтерс.

В интервю за Ройтерс вчера Тръмп обяви, че САЩ изоставят в областта на ядрените оръжия и тази ситуация ще се промени. Според него договор за ограничаване ядрения арсенал между Русия и САЩ е лоша сделка за Вашингтон.

Тръмп иска да увеличи ядрения арсенал на САЩ

Тръмп иска да увеличи ядрения арсенал на САЩ

Критикува остро руската крилата ракета и ракетните изпитания на Северна Корея

Руски официални представители не са реагирали на думите на американския президент, тъй като днес е празник в страната, но прокремълски политици са смаяни от коментарите на Тръмп.

"Предизборният лозунг на Тръмп "Да направим Америка отново велика" - ако това означава ядрено превъзходство, ще върне света към най-лошите времена на въоръжената надпревара през 50-те и 60-те години", коментира Константин Косачев, председател на Комисията за международни отношения към горната камара на руския парламент.

Косачев отбеляза във "Фейсбук", че коментарът на Тръмп е най-тревожното изявление в областта на отношенията с Русия.

По време на Студената война Съветският съюз и САЩ осъзнаха, че постигане на превъзходство е опасно и приеха доктрината на паритета като най-добрия начин за осигуряване на мир, продължи той.

"Навлизаме ли в нова ера? Според мен ние се нуждаем от отговор на този въпрос възможно най-скоро", добави Косачев.

Друг прокремълски депутат, Алексей Пушков, написа в "Туитър", че коментарите на Тръмп "поставят под съмнение споразумението за ограничаване на стратегическите оръжия, връщайки света в XX век".

Пушков изтъкна, че ядреният договор от Студената война е положил основата на ядрената стабилност между Вашингтон и Москва.

"Това трябва да бъде запазено. И САЩ не могат да постигнат решително превъзходство", предупреди той.

"Вместо да се прави опит да се постигне илюзорно ядрено превъзходство над Русия, администрацията на САЩ трябва да намери решение за изключително сложния ядрен проблем със Северна Корея", пише Пушков.

Пушков и Косачев не вземат основните решения във военната и външната политика на Русия, но като цяло отразяват позицията на Кремъл.