Администрацията на Тръмп обмисля действия срещу редица водещи международни хуманитарни организации като ги определи за антисемити, след като са документирали израелски нарушения на права срещу палестинци, включително изграждане на селища в окупираните територии, съобщава "Гардиън"

Тръмп включва в тази група базираните в Обединеното кралство Amnesty International и Oxfam, както и американската организация Human Rights Watch.

Amnesty International обвини администрацията на Тръмп и държавния секретар Майк Помпео, че се опитват да "заглушат и сплашат международните правозащитни организации".

Плановете бяха подробно описани в Politico и Washington Post и въз основа на брифинги от неназовани служители и помощник на Конгреса, които заявиха, че декларация, обозначаваща групите като антисемитски, може да излезе още тази седмица.

Този ход изглежда ще бъде подарък за израелската десница в навечерието на изборите в САЩ, задвижва се от Помпео.

Израел строи хиляди нови жилища на Западния бряг

Израел строи хиляди нови жилища на Западния бряг

Това е първото ново мащабно строителство, одобрено след Зелената линия от осем месеца

Десни израелски политически фигури, не на последно място премиерът Бенямин Нетаняху, отдавна се оплакват, че критики за израелски действия срещу правата на човека по отношение на палестинците, включително от органи на ООН, са предубедени и непропорционални.

Посочената декларация е след последните изявления на висши израелски политически фигури, които отправят подобни обвинения.

Миналата година Гилад Ердан, тогавашен министър по стратегическите въпроси, заплаши да изгони Amnesty International от Израел заради доклад, който призовава уебсайтове като Airbnb, Booking.com, Expedia и TripAdvisor да бойкотират реклами в еврейски селища в окупираните палестински територии - считани за незаконно съгласно международното право - обвинявайки сайтовете в печалба от "военни престъпления".

"Amnesty International, тази лицемерна организация, която говори в името на правата на човека, действа за насърчаване на бойкот на израелците като част от кампания за антисемитска делегитимация", каза тогава Ердан.

Според Politico декларацията се очаква да бъде под формата на доклад от офиса на Елън Кар, специалният пратеник на САЩ за наблюдение и борба с антисемитизма, и ще призове американското правителство да оттегли подкрепата за посочените групи и да насърчи други страни да го последват тази стъпка, въпреки съпротивата на адвокатите от държавния департамент.

Докладът ще цитира възприеманата от подобни организации подкрепа за бойкот и санкции срещу Израел за изграждането на селища, заявени от палестинците за бъдеща държава.

Amnesty International, Oxfam и Human Rights Watch настоятелно отрекоха всякакви обвинения в антисемитизъм.

В изявление Боб Гудфелоу от Amnesty International USA казва: "Неоснователните обвинения на секретар Помпео са поредният опит за заглушаване и сплашване на международните правозащитни организации".

"Администрацията разпространява дезинформация и работи за подкопаване на онези, които работят за защита на правата на човека. Amnesty International USA е силно ангажирана с борбата срещу антисемитизма и всички форми на омраза в световен мащаб и ще продължи да защитава хората там, където справедливостта, свободата, истината и достойнството се отричат. Оспорваме всяко твърдение за антисемитизъм".

"Знаем, че правителствата на много страни, включително САЩ, предпочитат да не разкриват своите нарушения на човешките права. Притеснително е да видим секретар Помпео да се присъединява към списъка на хората и правителствата, които използват обвинения в антисемитизъм, за да се опитат да заметат нарушенията на правата на човека под килима."

Ной Готшалк от Oxfam America каза: "Всеки намек, че Oxfam подкрепя антисемитизма, е фалшив, неоснователен и обиден. Oxfam и нашите израелски и палестински партньори в продължение на десетилетия работиха за правата на човека и да предоставят животоспасяваща подкрепа за израелските и палестинските общности. Ние отстояваме нашата дълга история за защита на живота, правата на човека и бъдещето на всички израелци и палестинци."

Служителят на Human Rights Watch, Ерик Голдщайн, също осъди този ход. "Ние се борим срещу дискриминацията във всички форми, включително антисемитизъм", каза той в изявление. "Критики към правителствена политика не е същото като да се атакуват определена група хора. Например, нашите критики към правителствената политика на САЩ не ни правят антиамериканци".

Палестинци зоват за борба и международна солидарност срещу анексията на Западния бряг

Палестинци зоват за борба и международна солидарност срещу анексията на Западния бряг

Твърди се, че селища нямат ток, премахнати са и табели