Израел в сряда обяви разширяване на плановете си за изграждане на 2 166 жилища на Западния бряг, предаде Times of Israel.

Това е първото ново мащабно строителство, одобрено след Зелената линия от осем месеца.

Комисията за висше планиране на гражданската администрация даде окончателно одобрение. Тя ще се събере отново в четвъртък, за да продължи строителството на още около 2 000 жилища.

Нетаняху е уверен в подкрепата на САЩ и ще анексира Западен бряг това лято

Нетаняху е уверен в подкрепата на САЩ и ще анексира Западен бряг това лято

Той вижда "исторически момент в историята на ционизма"

Мисията за развитие на общностите в Юдея и Самария продължава да бъде един от ключовите въпроси за Държавата Израел, обявиха от израелска страна. 

Палестинската власт очаквано осъди този ход като лудост, тъй като традиционно приема израелската активност в тези територии като окупация.

Йордания осъди тези планове като едностранно и незаконно израелско решение.

"Нетаняху върви напред с пълна пара към укрепване на фактическата анексия на Западния бряг", се казва в изявление на наблюдателната група "Мир сега" преди решенията в сряда.

Припомняме, че през септември, администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп се ангажирала пред Обединените арабски емирства (ОАЕ) по време на преговорите за нормализиране на отношенията с Израел, че Вашингтон няма да признае израелско анексиране на части от Западния бряг до 2024 г. най-рано.

Тръмп се ангажирал пред ОАЕ да не подкрепя израелска анексия на Западния бряг до 2024 г.

Тръмп се ангажирал пред ОАЕ да не подкрепя израелска анексия на Западния бряг до 2024 г.

Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп се ангажирала пред Обединените арабски емирства

Премиерът на еврейската държава Бенямин Нетаняху от месеци обещава да анексира големи части от Западния бряг, но планът официално бе спрян като част от споразумението за нормализиране на отношенията с ОАЕ. Но двете страни не съобщиха за какъв период от време се замразява планът за анексиране на Западния бряг.

Миналия месец президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че Израел и ОАЕ установяват дипломатически отношения. В замяна на това Тел Авив обещава да замрази плановете за анексия на райони от Западния бряг.

Палестинското ръководство обвини Обединените арабски емирства (ОАЕ) в предателство.

Турция и Иран заклеймиха споразумението.

Бахрейн също обяви, че нормализира отношенията с Израел.