Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че е "уверен", че ще може да анексира големи части от окупирания Западен бряг това лято с подкрепата на САЩ, съобщават израелски медии и "Ню Йорк Таймс".

Той обясни, че планът на американския президент Доналд Тръмп предвижда да прехвърли на Изрел контрол над десетките населени места, както и стратегическата долина на Йордан.

"След няколко месеца съм уверен, че този залог ще бъде уважен, че ще успеем да отпразнуваме още един исторически момент в историята на ционизма", добави Нетаняху.

Израелското анексиране на територията на Западния бряг би било много противоречиво, подложено на широко международно осъждане и се унищожават всякакви трайни надежди за създаване на жизнеспособна независима палестинска държава заедно с Израел.

Това става, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че анексирането на Западния бряг в крайна сметка е решение на Израел, което дава зелена светлина на Нетаняху да обяви, че големи територии попадат под израелския суверенитет.

Коментарите на Помпео са след като той коментира, че Вашингтон ще предложи частно своите възгледи на новото правителство на Израел, което бе сформирано, след като лидерът на опозицията Бени Ганц се съгласи да влезе в коалиция. "Що се отнася до анексията на Западния бряг, израелците в крайна сметка ще вземат тези решения. Ще работим в тясно сътрудничество с тях, за да споделяме с тях своите виждания за това насаме."

Палестинците, с широка международна подкрепа, искат целия Западен бряг като част от независима държава. Те вече заплашиха, че ще отменят съществуващите мирни споразумения, ако Нетаняху продължи със своя план, докато шефът на външната политика на Европейския съюз заяви, че анексирането ще бъде нарушение на международното право и ще принуди блока да "действа съответно". Пратеникът на ООН за Близкия изток заяви, че подобна стъпка ще "запали" региона. Но Нетаняху и неговите хардлайнери са готови да продължат напред, докато Тръмп остава на поста си. 

Нетаняху постигна споразумение за споделяне на власт с основния си съперник Бени Ганц миналата седмица. Въпреки че Ганц предоставя само хладка подкрепа за анексирането на Западния бряг, тяхното коалиционно споразумение позволява на Нетаняху да представи плана в кабинета и в парламента за бързо одобрение.

Израел превзе Западния бряг през войната в Близкия изток през 1967 г. и неговите селища там сега са дом на около 500 000 израелци. След като Тръмп разкри плана си за Близкия изток през януари, Нетаняху обеща да започне незабавно анексиране на територия.

Но администрацията на Тръмп бързо отложи плана и страните създадоха съвместна комисия, която да формулира план заедно. Нетаняху се обърна към конференция, посветена на 100-годишнината от конференцията в Сан Ремо, събиране след Първата световна война в Италия, което помогна да се поставят основите на създаването на Израел през 1948 г.

ЕС предупреди Израел срещу анексия на Западния бряг

ЕС предупреди Израел срещу анексия на Западния бряг

Според Съюза това са палестински територии