Президентът на САЩ Доналд Тръмп е разпоредил изтеглянето на почти всички американски войски от Сомалия до 15 януари, съобщи Пентагонът, цитиран от BBC.

САЩ разполагат с около 700 военнослужещи в страната, които помагат на местните сили да се борят с бойци срещу групировките Ал Шабаб и Ислямска държава.

Американски представители заявиха, че част от войските ще се преместят в съседни държави, което ще позволи трансгранични операции.

През последните месеци президентът Тръмп издаде подобни заповеди за намаляване на американските сили в Ирак и Афганистан.

Тръмп може да изтегли войските от Сомалия като част от глобалното оттегляне

Тръмп може да изтегли войските от Сомалия като част от глобалното оттегляне

Сомалия е крайъгълен камък в борбата с тероризма, оттегляне ще помогне на терористите от "Ал Кайда" и "Ал Шабааб"

Припомняме, че това бе очаквана новина от ноември насам.

Той отдавна призовава войските да се приберат вкъщи и критикува американските военни интервенции за скъпи и неефективни.

Заповедта за изтегляне само няколко дни преди Тръмп да напусне поста е отказ от  политиката на бившия министър на отбраната на САЩ Марк Еспър, който беше уволнен миналия месец и подкрепяше запазването на американското присъствие в Сомалия.

Сомалия е разкъсана от гражданска война от 1991 г., но през последното десетилетие подкрепяните от Африканския съюз мироопазващи сили върнаха контрола над столицата и големите части на страната от "Ал Шабааб".