Президентът на САЩ Доналд Тръмп може да изтегли почти всички американски войски от Сомалия като част от глобално оттегляне, което може да доведе до значителни намаления в Афганистан и леко съкращаване в Ирак, заявиха американските власти пред "Ройтерс" във вторник.

Длъжностните лица, които се изказаха при условие за анонимност, заявиха, че нищо не е финализирано и че американските военни не са получили заповеди, но очакват, че заповедите за изтегляне скоро да пристигнат.

Пентагонът отказа коментар относно бъдещи решения за разполагане на войски. Ройтерс съобщи в понеделник, че се очаква Тръмп да се задоволи с частично изтегляне от Афганистан, въпреки обещанието да изтегли всички войски до Коледа.

Тръмп намалява войските в Ирак и Афганистан до средата на януари?

Тръмп намалява войските в Ирак и Афганистан до средата на януари?

Преди месец обеща до Коледа

Съединените щати разполагат с около 700 военнослужещи в Сомалия, фокусирани върху подпомагането на местните сили да победят свързаното с "Ал Кайда" бойци от "Ал Шабааб", в мисия, която получава малко внимание в САЩ, но се смята за крайъгълен камък на глобалните усилия на Пентагона за борба с "Ал Кайда".

Новоназначеният изпълняващ длъжността министър на отбраната Кристофър Милър (бивша зелена барета и служител по борба с тероризма) гледа сериозно на Сомалия и би могъл да избере да запази минимално присъствие там.

Критиците казват, че такава радикална промяна в подхода крие значителен риск.

Полковник Ахмед Абдулахи Шейх, който служи в продължение на три години като командир на специалните части на Данаб до 2019 г., заяви, че всяко такова решение за оттегляне не се основава на заплахата за борба с тероризма в Сомалия и може да подкопае доверието в САЩ.

"Това е продиктувано от политиката", каза той.

САЩ вече се оттеглиха от Босасо и Галкайо преди около три седмици. Те остават в южния пристанищен град Кисмайо, авиобаза на специалните сили в Балеглед и в столицата Могадишу, но бързото изтегляне рискува да отстъпи земята на "Ал Шабааб", каза Шейх.

"Това би създало вакуум. Сомалийските сили за сигурност имат висок морал заради американските войски ... има възможност за въздушна подкрепа, ако бъдат нападнати, те могат да бъдат и евакуирани", добави той.

Сомалия е разкъсана от гражданска война от 1991 г., но през последното десетилетие подкрепяните от Африканския съюз мироопазващи сили върнаха контрола над столицата и големите части на страната от "Ал Шабааб".

САЩ прекратяват войните, сигнализира новият шеф на Пентагона

САЩ прекратяват войните, сигнализира новият шеф на Пентагона

Мнозина са изморени от войни - аз съм един от тях