Президентът на САЩ Доналд Тръмп е наредил на дългогодишния си адвокат Майкъл Коен да излъже Конгреса за преговорите за строителство на "Тръмп тауър" в Москва.

Това съобщава американската интернет медия BuzzFeed News, която се позовава на двама източници от федералните власти, които участват в разследването на случая.

Тръмп манипулирал онлайн проучвания в своя полза

Тръмп манипулирал онлайн проучвания в своя полза

Това разкри бившият му адвокат Майкъл Коен

Тръмп също така подкрепил план, изготвен от Коен, да посети Русия по време на президентската кампания, за да проведе лична среща с президента Владимир Путин и да започнат преговорите за проекта.

"Направете го", казал Тръмп пред Коен, разкриват източниците.

Докато американският лидер публично отрича за бизнес сделки с Русия, източниците поясниха, че Тръмп и децата му Иванка и Доналд Тръмп-младши редовно са били осведомявани от Коен, който е отговарял за проекта в Москва.

Тръмп: Коен лъже

Тръмп: Коен лъже

Лъже, за да намали присъдата си

Вчера стана ясно, че Коен, който вече е бивш адвокат на президента Тръмп, е платил на фирма да манипулира данните на две социологически проучвания "по нареждане на и единствено в полза" на американския лидер.

Миналия месец Коен беше осъден на три години затвор за ролята си в извършването на незаконни плащания на жени, за да помогне на предизборната кампания на Тръмп през 2016 г. и за лъгане на Конгреса за предложения проект за строителството на небостъргач от Тръмп в Москва.

Тръмп: Никога не съм нареждал на Коен да нарушава закона

Тръмп: Никога не съм нареждал на Коен да нарушава закона

Той се съгласи с тези обвинения, за да оклевети президента

Сега двамата източници разкриха пред BuzzFeed News, че Коен е заявил пред специалния прокурор Робърт Мълър, че след изборите президентът лично го е инструктирал да лъже, за да прикрие бизнесите на американския лидер.

Според американския сайт това разкритие не е първото доказателство, което намеква, че президентът може да се е опитал да възпрепятства разследването на специалния прокурор и ФБР във връзка с намеса на Русия на изборите през 2016 г.

Междувременно председателят на Комисията по разузнаване към Камарата на представителите на САЩ Адам Шиф заяви, че ще направи "каквото е необходимо" за потвърждаване на информацията, публикувана от сайта. Представителят на демократите отбеляза, че това е едно от най-сериозните твърдения за опитите на Тръмп да възпрепятства разследването и да покрие бизнес връзки с руснаците.

Адвокатът на Коен, Лени Дейвис, отказва коментар, но по-рано обяви, че бившият адвокат на Тръмп обмисля дали да даде показания пред Камарата на представителите през следващия месец заради заплахи от страна на държавния глава.

Джулиани: Не съм отричал наличието на сговор с Русия през 2016 г.

Джулиани: Не съм отричал наличието на сговор с Русия през 2016 г.

Имал предвид, че Тръмп не участвал...