Бившият адвокат на американския президент Доналд Тръмп Майкъл Коен беше осъден на 3 години затвор и няколко глоби в общ размер от 2 млн. долара, предаде CNN.

Той бе осъден за лъжесвидетелстване, подкупи, укриване на данъци и други престъпления.

"Дясната ръка" на Тръмп трябва да се яви в затвора на 6 март.

Коен заяви, че "поема пълната отговорност за действията си". Той изрази съжалението си, че е работил за Тръмп и се е съгласил да покрива мръсните му дела. 

Той описа работата си за държавния глава като "личен и душевен затвор" от самото начало.

Служех на мрака по негово желание, каза пред съда Коен.

Адвокат на Коен е заявил, че клиентът му може да разкрие още тайни, но след като приключи разследването на спецпрокурора Робърт Мълър.

Източници са споделили пред медиите и първия коментар на президента Тръмп след оповестяването на присъдата. Той е нарекъл Коен "лъжец".

Това е най-тежката присъда до момента, издадена във връзка с разследването на спецпрокурора Робърт Мълър по т.нар. "руска афера".

Според адвокатите му, Коен не трябваше да бъде осъден за делата си, тъй като те са били извършени по нареждане на Тръмп, а не по волята на клиента им.

Съдията по делото обаче бе на друго мнение.

Часове след обявяването на присъдата, от National Enquirer признаха, че са прикривали неудобни за президента факти. Сред тях са и аферите с въпросните жени, на които Коен призна, че е плащал, за да мълчат. Както е известно, ръководството на изданието е приближено от десетилетия до Тръмп, но сега обеща да сътрудничи на прокуратурата. 

Преди това Коен се призна за виновен, че е излъгал Конгреса за връзките си с руснаци по време на предизборната кампания през 2016 г.

Също така бе доказано, че е дал пари на две жени, с които Тръмп е имал извънбрачни връзки, за да мълчат по време на предизборната му кампания.

В началото на декември стана ясно, че Коен е вярвал, че ако покаже лоялност към държавния глава, той ще го помилва, след като през април ФБР претърси дома му във връзка с разследването.

Тогава Тръмп защити Коен, като го нарече "добър човек". По-късно обаче отношенията им охладняха и президентът се дистанцира.

Адвокатът на президента Рудолф Джулиани отсече, че помилване е изключено.

Майкъл Коен вярвал, че Тръмп ще го помилва

Майкъл Коен вярвал, че Тръмп ще го помилва

Бившият адвокат на президента се призна за виновен за лъжесвидетелство по руската афера

Коен е "слаб човек". Той "лъже", за да намали присъдата си. Това заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп в края на ноември преди да отлети за Аржентина за срещата на Г-20.

Пред журналисти до Белия дом американският лидер коментира, че Коен лъже за контактите с руснаците, за да получи по-малка присъда. Според държавния глава всеки знае за предложението да се построи "Тръмп тауър" в Москва по време на предизборната кампания, което в крайна сметка Тръмп реши да не осъществи.

Според него Майкъл Коен не е заплаха за президентството му.

След оповестяването на присъдата, потребители на социалните мрежи припомниха "пожеланието" на самия Коен към бившия държавен секретар и кандидат за президент на демократите Хилъри Клинтън да влезе в затвора.

Тръмп се тревожел от импийчмънт

Тръмп се тревожел от импийчмънт

Заради плащанията към жени, за да си затварят устата за аферите му с тях

Ден по-рано обаче източник разкри, че Тръмп "е изразил опасения, че може да бъде отстранен от длъжност" (импийчмънт) заради плащанията, направени от бившия му адвокат към жени, за да си мълчат за аферите му с тях.

Най-малко 16 души от обкръжението на Доналд Тръмп са контактували с руски представители по време на изборната кампания през 2016 г., съобщи по-рано CNN.

Сред уличените са бившият шеф на изборния щаб на Тръмп - Пол Манафорт, Рик Гейтс - също член на щаба му и негов делови партньор, бившият му съветник по националната сигурност Майкъл Флин и бившият съветник по външната политика Джордж Пападопулос.

Най-малко 16 приближени на Тръмп са се срещали с руснаци по време на кампанията

Най-малко 16 приближени на Тръмп са се срещали с руснаци по време на кампанията

Включително Дмитрий Песков...

В списъка фигурират още двама бивши съветници - Картър Пейдж и Роджър Стоун, бившият главен прокурор Джеф Сешънс, членът на изборния щаб Джефри Гордън, бившият консултант на Тръмп Майкъл Капуто, бизнес партньорът му Феликс Сейтър, основателят на частната военна компания Blackwater Ерик Принс.

Сенатори по-рано този месец допуснаха вероятността самият Тръмп да отиде в затвора след края на мандата си.