Доналд Тръмп не е първият президент на САЩ, който настоява за разполагане на войници по границата с Мексико, пише "Гардиън".

Мексико сряза Тръмп за пропускливостта на границата

Мексико сряза Тръмп за пропускливостта на границата

Тръмп разкритикува мексиканските власти

Барак Обама изпрати 1 200 служители на Националната гвардия на границата през 2010 г., а четири години по-рано Джордж У. Буш увеличи военното присъствие на границата с Мексико. През 2006 г. Буш разположи военнослужещи от Националната гвардия на американско-мексиканската граница.

Тръмп смята да разположи военни по мексиканската граница

Тръмп смята да разположи военни по мексиканската граница

Докато бъде изградена стена…

"САЩ няма да милитаризират южната граница. Мексико е наш съсед и наш приятел", каза Буш в реч за имиграционна реформа преди 12 г. Тогава той обяви голямо увеличение на граничарите и разположи 6 000 войници от Националната гвардия като част от двугодишната операция Jump Start.

Те изградиха пътища и огради, провеждаха наблюдение по земя и въздух, но граничарите извършваха арестите, тъй като войниците имат ограничени задачи в държавата и нямат експертиза за налагане на граничен контрол.

Вчера Тръмп обяви, че иска да използва армията, за да подсигури границата, докато обещанието му за издигане на стена не бъде осъществено.

В момента има няколкостотин войници от гвардията по границата, които се борят с картелите.