Не искам Алберт Айнщайн да ми е пилот на самолета. Това написа в "Туитър" президентът на САЩ Доналд Тръмп в коментар за самолетната индустрия.

Той призова "професионални летци" да поемат контрол при извънредни ситуации и разкритикува използването на технологии при летене.

"Самолетите станаха много сложни за летене. Вече не са необходими пилоти, а компютърни учени от Масачузетския технологичен институт (MIT). Виждам всичко това в много продукти. Винаги се търси една ненужна стъпка напред, когато често старото и по-простото е по-добре. Необходими са бързи решения, сложността създава опасност...Не знам за вас, но аз не искам Алберт Айнщайн бъде моят пилот. Искам големи професионални летци, на които им се позволява лесно и бързо да поемат контрол над самолета", написа американският лидер.

Великобритания, Франция и Германия забраниха Boeing 737 Max 8

Великобритания, Франция и Германия забраниха Boeing 737 Max 8

В момента на Острова има пет регистрирани самолета Boeing 737 Max 8

По-рано Федералната авиационна администрация на САЩ поиска от Boeing да направи спешни подобрения на софтуер и системата за маневриране, след като в рамките на няколко месеца катастрофираха два самолета Boeing 737 MAX 8.

Междувременно акциите на американската компания продължават да падат - 4,82% или 380,76 долара за акция.

Припомняме, в неделя пътнически самолет 737 Max 8 на Етиопските авиолинии катастрофира няколко минути след излитането си. Загинаха всички 157 души на борда.

През октомври пътнически самолет на индонезийската компания Lion Air катастрофира със 189 души на борда.