Петдесет високопоставени официални представители в областта на сигурността към Републиканската партия, мнозина от тях бивши топ съветници или членове на кабинета на бившия президент Джордж У. Буш, се подписаха под писмо, с което предупреждават, че Доналд Тръмп представлява риск за националната сигурност на страната.

Това пише авторитетното американско издание „Ню Йорк таймс”.

В писмото те отбелязват, че кандидатът на републиканците „няма характер, ценности и опит”, за да бъде президент и „поставя под риск националната сигурност на страната и благосъстоянието й”.

Тръмп, предупреждават официалните представители, „би бил най-безразсъдният президент в американската история”.

Според тях милиардерът ще отслаби моралната власт на САЩ, поставяйки под въпрос неговите познания и вяра в конституцията на държавата. Те смятат, че той „многократно показа, че малко разбира” „жизненоважните национални интереси, сложните дипломатически предизвикателства, незаменимите съюзници и демократичните ценности”, на които американската политика трябва да се основава. 50-те представители са на мнение още, че „Тръмп не показва интерес да се самообразова”.

„Нито един от нас няма да гласува за Доналд Тръмп”, се отбелязва в писмото, въпреки че по-късно се подчертава, че много американци „имат съмнения относно Хилари Клинтън, както и мнозина от нас”.

Късно вчера Тръмп отговори на авторите на писмото. Той е убеден, че това са тези, от които американците трябва да потърсят отговори защо светът е в хаос и толкова опасно място. Той ги квалифицира като „нищо повече от провалил се във Вашингтон елит, който се опитва да се задържи на власт”.

Според него много от подписалите се под писмото са архитектите на инвазията в Ирак и на настъпилия хаос след това. Той също ги обвини, че са позволили на американци „да умрат в Бенгази” и за „надигането на ДАЕШ" („Ислямска държава”).

Писмото подчертава продължаващото разцепление и напрежение в Републиканската партия.