САЩ ще намалят военното си присъствие в Афганистан до около 4000 военнослужещи "много скоро", заяви американският президент Доналд Тръмп, предаде "Спутник".

"До голяма степен сме извън Афганистан", заяви Тръмп в интервю за американския новинарски сайт Axios.

"Ще намалим за много кратък период от време до 8000, след това ще бъдем до 4 000, преговаряме в момента", уточни американският президент, без да уточнява точното време, но казва, че това ще се случи "съвсем скоро".

Тръмп иска бързо изтегляне от Афганистан

Тръмп иска бързо изтегляне от Афганистан

Но конкретни срокове не се съобщават

На въпрос колко американски войски ще останат в Афганистан в деня на изборите през ноември, Тръмп каза, че ще бъдат "от 4 до 5 хиляди".

Изявлението на президента идва, след като миналата седмица държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че очакванията на Тръмп са да извадят всички останали американски войски от Афганистан до май 2021 г.

Съединените щати и движението на талибаните подписаха мирно споразумение в Доха, Катар, на 29 февруари, което предвижда постепенно изтегляне на американските войски, както и началото на вътрешноамерикански преговори и обмен на затворници. В отговор се очаква талибаните да попречат на Афганистан да стане сигурно убежище за терористите в региона.