Американският президент Доналд Тръмп е обявил, че отлага търговските преговори с Китай, предаде "Ройтерс". Тръмп само е посочил, че в момента не иска да разговаря с Пекин. За събота се предвиждаше САЩ и Китай да обсъдят изпълнението на така наречената първа фаза от търговското споразумение, но настоящите преговори бяха отменени.

Не са предвидени нови преговори на високо равнище между САЩ и Китай, обяви началникът на кабинета на президента Тръмп - Марк Медоус пред репортери, отразили посещенията му в Аризона и Айова.

Припомняме, че преди дни Тръмп информира журналисти, че е отложил за 15 август първата фаза от търговското споразумение, подписано с Китай през януари, поради недоволството му, че Пекин не се справя с разпространението на пандемията от коронавирус.

Медоус обаче уточни, че преговорите не са отложени, а търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзър продължава да поддържа редовни контакти със своите колеги от Китай, с които обсъждат ангажиментите си по търговското споразумение.