Американският президент Доналд Тръмп провежда разговори с палестинския лидер Махмуд Абас във Витлеем в окупирания Западен бряг, съобщава АФП.

Те ще потърсят начини за подновяване на мирния процес между Израел и Палестина.

Тръмп пристигна в президентския дворец в града, който се намира само на около 20 минути с автомобил от окупирания Йерусалим, но ги разделя спорна израелска стена.

В понеделник Тръмп проведе разговори с премиера на Израел Бенямин Нетаняху в Йерусалим.

Имаме рядката възможност да стабилизираме региона, обяви Тръмп в Тел Авив
на живо

Имаме рядката възможност да стабилизираме региона, обяви Тръмп в Тел Авив

Доналд Тръмп започна първата си официална визита в Израел и Палестина

Палестинският президент посрещна Тръмп пред президентския дворец и двамата преминаха по червен килим до сградата. Преди да започнат разговорите Тръмп се ръкува с палестински официални представители, религиозни лидери и други.

Партньорството и Иран обсъдиха Тръмп и Нетаняху

Партньорството и Иран обсъдиха Тръмп и Нетаняху

На съвместна пресконференция

Посещението на Тръмп в Израел и Палестина е част от първата му визита като президент в чужбина, която започна в Саудитска Арабия, където призова ислямските лидери да се борят с екстремизма.

Снимка 295299

Източник: GettyImages

Говорител на президентската охрана на палестинския лидер заяви, че срещата между Тръмп и Абас се очаква да продължи час и след това да дадат пресконференция.

Двамата ще обсъдят последното политическо развитие и двустранните отношения. Подновяването на мирните преговори с израелците също се очаква да бъде важна част от разговорите.

В същото време Тръмп беше посрещнат от протести. Не много далеч от двореца във Витлеем десетки палестинци протестираха в подкрепа на гладната стачка на затворници в израелски затвори, която продължава вече 37 дни.

Демонстрантите носеха снимки на затворници, които отказват да приемат храна и вода с искане за по-добри условия в затворите. Очаква се Абас да повдигне въпроса по време на разговорите с Тръмп.

Протестът до базиликата "Рождество Христово" е причината Тръмп да не посети свещеното място.

Група от около 70 протестиращи, предимно деца, на площад Manger настояват Тръмп да се намеси от името на палестинците за разрешаването на ситуацията с гладната стачка.

"Чуй, чуй Тръмп, затворниците няма да се пречупят", скандират демонстрантите.

От палестинското правителство обявиха, че искат Тръмп да се намеси и израелската страна да изпълни исканията на затворниците.