Американският президент Доналд Тръмп се опитва да убеди афганистанския президент Ашраф Гани да се съгласи да бъде затворена талибанската мисия в Катар, която е канал за диалог през последните повече от 6 г.

Това пише британското издание "Гардиън", позовавайки се на няколко източници, запознати с дискусията между двете държави.

Отбелязва се, че Гани разглежда предложението, направено по време на среща между двамата президенти в четвъртък. Според някои източници афганистанският лидер е склонен да се съгласи.

Афганистанското лидерство разглежда 36-членната неофициална делегация в Доха, която талибаните наричат "политически офис", като инструмент на Пакистан.

Тръмп е против мисията на талибаните по няколко причини. Той я разглежда като провалена инициатива на предшественика си Барак Обама. В същото време монархиите в Близкия изток притискат за затварянето й, тъй като я разглеждат като символ на дипломатическия престиж на Доха и на връзките между Катар и САЩ.

Кабул ще трябва да подаде официална молба за затваряне на мисията на талибаните, но крайното решение трябва да вземе катарското правителство.

Според източник офисът е косвена жертва в продължаващата криза между Катар и Саудитска Арабия.

Не е ясно дали катарският лидер е съгласен да се затвори мисията.

Политическата комисия на талибаните откри постоянна мисия в Доха през 2011 г., малко след първите тайни контакти със САЩ в Германия. През 2013 г. имаше неуспешен опит за откриване на първото посолство на талибаните в Катар, на което категорично се противопостави Кабул.

Талибаните набързо трябваше да махнат флага си и табелата, но сградата остана като неофициална делегация в Доха за дипломатически контакти, които не доведоха до съществени мирни преговори.

Не е ясно дали представителите на талибаните в Доха ще бъдат експулсирани.