Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп "призна суверенитета на Израел над всички еврейски селища", пише "Таймс ъв Израел".

Нетаняху направи коментара по време на представянето на мирния план за Близкия изток в Белия дом в присъствието на Тръмп и посланиците на няколко арабски държави. 

Тръмп разкри плана: Палестина получава държава, но Йерусалим остава за Израел
Обновена

Тръмп разкри плана: Палестина получава държава, но Йерусалим остава за Израел

Американският лидер си противоречи, след като обяви, че Йерусалим няма да бъде разделен, а планът включва "палестинска столица в Източен Йерусалим, "където САЩ гордо ще отворят посолството си

Тръмп "опроверга голямата лъжа", че Израел незаконно окупира територия на предците си. "Вие признахте суверенитета на Израел над всички еврейски селища, малки и големи", съобщи премиерът на еврейската държава.

По думите му предишните планове са се провалили, защото се "опитаха да окажат натиск върху Израел да се изтегли от важна територия като Йорданската долина", но Тръмп "призна, че Израел трябва да има суверенитет над Йорданската долина и други стратегически райони в Юдея и Самария".

Според него Доналд Тръмп е първият световен лидер, който признава израелския суверенитет над районите в Юдея и Самария.

Нетаняху вярва, че Тръмп подготвя "брилянтно бъдеще" за израелците, палестинците и региона.