Президентът на САЩ Доналд Тръмп напусна Филипините без да участва на ежегодната Среща на върха на страните от Източна Азия заради отлагане на програмата на срещите, информира Ройтерс.

Американският лидер заяви пред журналисти на президентския самолет (Air Force One), че той е изнесъл подготвената си реч по време на обяд с лидерите.

Държавният секретар Рекс Тилърсън ще присъства на срещата на негово място, разкри високопоставен служител от Белия дом и добави, че събитието се отлага твърде много.

Осведомителната агенция отбелязва, че срещите в Манила са закъснели с около 90 минути.

Така американският лидер приключва азиатската си обиколка. През последните повече от 10 дни той посети Япония, Южна Корея, Китай, Виетнам и Филипините.

Според официалния график, отбелязва АП, Тръмп трябваше да пропусне срещата, но впоследствие американският президент реши да удължи посещението си в Манила, след като бе разкритикуван, че планира да пропусне събитието. Впоследствие забавянето на срещата принуди Тръмп да потегли.

Президентът ще спре на Хавайските острови за презареждане и ще продължи към Вашингтон.

Той иначе заяви, че обиколката му в Азия е била "изключително успешна". Тръмп повтори, че иска търговията да бъде "честна" и "реципрочна".

Държавният глава сподели, че е завързал много приятелства по време на близо двуседмичната обиколка в пет държави.