Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че смята процедурата за импийчмънт "ад", която според него демократите започнаха по политически причини.

"Преминахме през ада. [Беше] несправедливо, [аз] не направих нищо лошо Няма нищо от гледна точка на закона. Това е политически въпрос", заяви ръководителят на администрацията на Вашингтон в изявление пред Белия дом в връзка с приключването на тази процедура и приемането на оправдателната присъда от Сената на Конгреса на САЩ.

Тръмп яростно нападна враговете си за импийчмънта, на сутрешна молитвена закуска

Тръмп яростно нападна враговете си за импийчмънта, на сутрешна молитвена закуска

Той се чувства окуражен както никога и размахва вестници със заглавия - "Оправдан"

По време на изказването си, в което присъстваха някои депутати от САЩ, представители на администрацията, както и членове на семейството на президента, Тръмп подчерта, че това не е просто "пресконференция или реч". "Това е вид празник", каза президентът.

Той обаче се извини на семейството си за това, което тя "трябваше да преживее". "Искам да се извиня на семейството си, че трябва да преживея гнила конспирация на някои болни, зли хора", каза Тръмп, след което той прегърна дъщеря си Иванка и целуна съпругата си Мелания. "Искам само да благодаря на семейството си. Това не беше част от споразумението. Щях да се кандидатирам за президент и да свърша страхотна работа, ако бях избран Тогава не знаех, че ще трябва да се преизбирам отново и отново всяка седмица", добави той ръководител на администрацията на Вашингтон.

Мит Ромни гласува за импийчмънт на Тръмп

Мит Ромни гласува за импийчмънт на Тръмп

Сенаторът е стар противник на държавния глава

Тръмп добави, че "ловът на вещици" срещу него е започнал от момента, в който той влезе в предишната предизборна кампания преди изборите през 2016 г.

"Лов на вещици" той нарече различни разследвания и обвинения срещу него. "През последните няколко години се занимавахме с лов на вещици. Ловът на вещици започна в деня, когато слязох в асансьора с бъдещата си първа дама, която е тук. Благодаря, Мелания Това беше истинско зло, корупция, срам, бедствие, злодеи ... това никога не трябва да се повтори с друг президент, никога ", заяви държавният глава.

Тръмп официално обяви началото на кампанията си през юни 2015 г. в "Тръмп тауър" в Ню Йорк. Той слезе на ескалатора със съпругата си.

Тръмп също критикува бившия директор на ФБР Джеймс Коми, както и бившия президент на САЩ Барак Обама. За пореден път той нарече първия "мръсно ченге, лъжец и източник на течове". Ръководителят на Белия дом освободи Коми от поста директор на ФБР през май 2017 г. поради "неефективно ръководство на бюрото и" загуба на доверие ". Говорейки в Белия дом, Тръмп добави, че ако не го е уволнил, тогава" може би той не е стоял сега би било тук. "" Беше срам Ако това се случи с президента Обама, мнозина отдавна щяха да са в затвора. Много, много години ", подчерта републиканецът.

Надлър се закани импийчмънтът на Тръмп да не приключи днес

Надлър се закани импийчмънтът на Тръмп да не приключи днес

Може да изпрати призовка на Джон Болтън

Американският президент заяви, че Демократическата партия на САЩ вероятно ще направи още един опит да го отстрани от властта.

"Това са порочни хора. Но те ... се държат един за друг - исторически, а не само сега. Те се държат един на друг като лепило. Ето как те импийцират: защото са имали 220 души или така, така че ако ако никой не се откъсне от тях, тогава те ще имат възможността да започнат импийчмент срещу когото и да било ", каза той.

"Можете да бъдете [Джордж] Вашингтон [първият президент на Съединените щати], който току-що спечели войната - те все пак ще предложат да ви отстранят от длъжност", убеден е Тръмп. "Те държат един на друг и са ужасно порочни хора. И вероятно ще се върнат за още", каза той. "Сигурен съм, че Пелоси и плачещият Чък [както Тръмп нарича демократичните лидери в Конгреса на САЩ Чък Шумер и Нанси Пелоси] ще се опитат да измислят нещо друго", добави американският президент.

В същото време той не изключи възможността опитите на демократите да го отстранят от длъжност да приключат дотам, тъй като провалът на импийчмънта беше сериозен репутационен удар за тях и рейтингът на Републиканската партия само се увеличи. "Този [импийчмънт] е очевидно неуспешен начин да повишите рейтинга си, той не работи", заяви американският президент.

Тръмп вярва, че Демократическата партия на САЩ ще загуби контрол над Камарата на представителите след общите избори през ноември във връзка с опит за импийч на президента.

Той говори с Кевин Маккарти от щата Калифорния, който присъства в залата на Камарата на представителите на републиканските малцинства. "Вие ще станете новият говорител на Камарата на представителите заради този фалшифициран импийчмент. Наистина вярвам в него и ще работя много по въпроса", заяви ръководителят на администрацията на Вашингтон. Той подчерта, че конгресменът "е постигнал сериозен напредък".

Говорейки за демократите, американският лидер подчерта, че те ще "загубят местата си" на изборите през ноември