Президентът Доналд Тръмп отприщи яростта си по време на молитвена закуска, срещу онези, които се опитаха да го отстранят от власт, ден след като беше оправдан от Сената, съобщава АП.

"Както всички знаят, моето семейство, нашата велика страна и вашият президент бяха подложени на ужасно изпитание от някои много нечестни и корумпирани хора", заяви Тръмп на годишната национална молитвена закуска във Вашингтон.

"Те направиха всичко възможно, за да ни унищожат и по този начин много лошо наранихме нашата нация", каза Тръмп, който триумфално показа копия на вестници с големи заглавия - "Оправдан".

Това бе като камшик за разлика от ораторите, които говориха преди него, включително водещия оратор и професор от Харвард Артър Брукс, който описа "криза на презрение и поляризация" в нацията и призова събралите се да "обичат враговете си".

"Не знам дали съм съгласен с вас", каза Тръмп и след това продължи да го демонстрира.

"Не обичам хората, които използват вярата си като оправдание за това, че правят това, което знаят, че е грешно", каза той в очевидна препратка към сенаторът от Юта Мит Ромни, дългогодишен критик на Тръмп, който бе единственият републиканец, който гласува за отстраняването на Тръмп.

"Не харесвам и хора, които казват, "Моля се за теб", когато знаете, че това не е така", каза той, по отношение на Пелоси.

Неговите коментари, включително обичайната му кампания с икономически похвали, бяха ясен знак, че Тръмп след импийчмънт е окуражен както никога досега, отправяйки се към преизбиране.

Тръмп избягваше да говори за импийчмънта в обръщението си за състоянието на Съюза във вторник вечерта.

На следващия ден той вече бе готов да използва импийчмънта като боен вик за 2020 г.

Президентът и неговите съюзници се надпреварваха до пускат туитове срещу обвинители и демократи. В първото си съобщение, след като съдебният процес приключи, Тръмп публикува анимирано видео, използвайки корицата на списание Time, за да предложи той да остане на поста - 4EVA (завинаги).

Все още лично и сериозно засегнат от импийчмънта, Тръмп се залага, че може да продаде оправдателната си присъда на американския народ като отмъщение, че може да активира своите привърженици и да мобилизира дори своите скептици в центъра. Демократите са оставени с по-трудната задача да обяснят на американския народ подробностите по случая с Украйна, а Белият дом вярва, че по-малко сложното послание на Тръмп ще надделее, пише АП.