Милиардерът Доналд Тръмп продължава да води на национално ниво в спора си с останалите кандидати на Републиканската партия за президент на САЩ. Но позицията му сред републиканския електорат е отслабена, откакто започнаха предварителните избори. Сега партията е дълбоко разединена заради кандидатура му.

Това става ясно от ново социологическо проучване на Washington Post-ABC News.

Избори в четири американски щата

Избори в четири американски щата

Айдахо, Хаваи, Мичиган и Мисисипи

34% от регистрираните републиканци подкрепят Тръмп в сравнение с 25% за Тед Круз, 18% за Марко Рубио и 13% за губернатора от Охайо Джон Касич.

През януари подкрепата за Тръмп е била 37%, а за Круз и Рубио съответно 21% и 11%.

През последните седмици Тръмп се превръща във все по-поляризираща фигура в Републиканската партия. 51% от републиканците заявяват, че биха били удовлетворени милиардерът да бъде тяхна номинация. Всички останали кандидати от Републиканската партия изпреварват магната – 65% за Круз, 62% за Рубио и 56% за Касич. През януари 60% гледаха благосклонно на Тръмп като тяхна номинация.

От проучването става ясно, че половината републиканци смятат Доналд Тръмп за непочтен, не разбира проблемите им, няма правилния опит и характерът му не позволява да бъде ефективен президент.

При хипотетичен сблъсък между Тръмп и Круз републиканците казват, че ще предпочетат сенатора от Тексас (54-41%), а при сблъсък Рубио-Тръмп резултатът е съответно 51-45%.

При демократите бившият държавен секретар Хилари Клинтън продължава да води пред Бърни Сандърс, но губи подкрепа в сравнение с предишни социологически изследвания. Клинтън е подкрепяна от 49% от регистрираните демократи в сравнение с 42% за Сандърс. През януари бившата първа дама на САЩ водеше с цели 19% пред Сандърс.

В проучването, проведено в периода 3-6 март, са участвали 1000 души.