Президентът на САЩ Доналд Тръмп промени курса към Катар, след като само ден по-рано похвали действията на държавите от Персийския залив, които прекъснаха дипломатически отношения с Доха, където има важна американска военна база в борбата срещу тероризма, съобщава СиЕнЕн.

В телефонен разговор с катарския емир американският лидер поднесе маслинова клонка, предлагайки помощ за разрешаване на различията между страните. Той дори ги покани в Белия дом за провеждане на среща, ако е необходимо.

Новият тон на американския лидер съвпада с на военния министър и държавния секретар на САЩ, които подчертаха нуждата от единство на арабските държави и важността на американското партньорство с Катар.

Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн късат отношенията с Катар
Обновена

Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн късат отношенията с Катар

Защото подкрепял тероризма

Телефонното обаждане на Тръмп рязко контрастира със серия съобщения в "Туитър", които публикува във вторник. В тях той подчертава подкрепата си за Саудитска Арабия, ОАЕ, Бахрейн, Египет, Йемен, Малдивите и Либия, които прекъснаха отношения с Катар.

В същото време американски представители заявиха пред СиЕнЕн, че се наблюдава засилване на военната активност в Катар. Държавата мобилизира силите си, тъй като се страхува от военна интервенция.

Междувременно Тръмп изрази съчувствието си във връзка с двойната атака в Иран, но предупреди Техеран, че държави, които спонсорират тероризъм, са изправен пред риск да бъдат нападнати, съобщава "Политико".

"Ние подчертаваме, че държави, които спонсорират тероризъм, са пред риск да се превърнат в жертва на това зло, което насърчават", подчерта той.

12 загинали при терор в Техеран
на живо

12 загинали при терор в Техеран

Всички нападатели са елиминирани