Битката между Доналд Тръмп и Хилари Клинтън за президент на САЩ е една от най-неравностойните що се отнася до събраните дарения по време на предварителните избори. Това става ясно от данни на Федералната избирателна комисия, цитирани от „Гардиън”.

Докато предполагаемият кандидат на Републиканската партия Доналд Тръмп  е събрал само 1,3 милиона долара до началото на юни, то Клинтън има в сметката си 42,5 милиона долара, според данните на Федералната избирателна комисия.

Има вероятност изнесените цифри да подхранят усещащата се вече паника сред републиканците относно шансовете на милиардера през ноември.

Почти всички социологически проучвания дават преднина на Клинтън пред магната.

Въпреки победата на предварителните избори на 4 май, в крайна сметка Тръмп не е увеличил финансовата подкрепа от донори. През май предизборната кампания на милиардера е събрала 3 милиона долара в сравнение с повече от 26 милиона долара за Клинтън през същия месец.

Голяма част от разходите на Тръмп са отишли за негови компании. Той е изхарчил 423 хиляди долара за наем и кетъринг в комплекса му Mar-A-Lago във Флорида, а други 350 хиляди долара е похарчил за летене с Tag Air – холдинговата компания, която притежава самолета на магната.

За сравнение бившият кандидатът на републиканците за президент на САЩ Мит Ромни е събрал 23,4 милиона долара до май 2012 година.  

Към началото на юни Клинтън е събрала повече от 42 милиона долара в сравнение с 30 милиона долара месец по-рано. През май тя е похарчила около 14 милиона долара – почти 24 милиона долара април и 31,6 милиона долара през февруари, когато сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс оказа силен натиск в надпреварата.  

През май бившата първа дама е имала събрани повече от 26 милиона долара. Според представители в щаба й повече от 650 хиляди дарения от около 430 000 души са направени. Средната стойност на дарението е 44 долара.

Сандърс е събрал 16,4 милиона долара и е похарчил 12,9 милиона долара през май. Той започва юни с 9,2 милиона долара, което е по-добре в сравнение с април, когато приключи месеца със само 5,7 милиона долара.