Президентът на САЩ Доналд Тръмп започна визитата си в Ирландия със сравняване на границата със Северна Ирландия след Брекзит с американско-мексиканската граница, по която той иска да изгради стена, пише "Гардиън".

Тръмп, който стоеше до видимо чувстващия се неловко премиер Лео Варадкар, започна да коментира дебата за Брекзит минути след кацането си на летище "Шанън" в сряда следобед.

"Мисля, че всичко ще проработи много добре, и също за вас с вашата стена, на вашата граница", каза американският лидер на пресконференция. "Имам предвид, че ние в САЩ имаме ситуация на границата, и вие също имате тук. Но аз чувам, че тук ще проработи много добре", поясни той.

Варадкар обаче възкликна, че Ирландия желае да се избегне граница или стена със Северна Ирландия, което е ключова политика на правителството в Дъблин.

Тръмп подкрепи Брекзит и поиска “феноменална” търговска сделка с Великобритания

Тръмп подкрепи Брекзит и поиска “феноменална” търговска сделка с Великобритания

Има потенциал за споразумение, което ще удвои и дори ще утрои търговията

Във вторник в Лондон Тръмп се срещна с най-големите поддръжници на Брекзит Найджъл Фараж, Иън Дънкън Смит и Оуен Патерсън, които омаловажиха идеята, че границата между Ирландия и Северна Ирландия ще е проблем след Брекзит.

Тръмп и ирландският премиер също обсъдиха търговията, визите и данъците, плащани от американските корпорации в Ирландия.