Президентът на САЩ Доналд Тръмп удари Бразилия и Аржентина с мита върху вноса на стомана и алуминий, пише "Гардиън".

Тръмп не е доволен от обезценяването на валутите на двете южноамерикански държави, което прави износа им по-конкурентен на американския.

Той също призова Федералния резерв да намали основните лихви, за да отслаби стойността на щатския долар.

Бразилия и Аржентина обезценяват валутите си, което не е добре за нашите фермери. Следователно незабавно ще върна митата върху цялата стомана и алуминий, които се внасят в САЩ от тези държави, написа американският лидер в "Туитър".

Федералният резерв трябва да действа така, че държавите, те са много, повече да не се възползват от нашия силен долар чрез девалвиране на валутите си. Това много затруднява нашите производители и фермери честно да изнасят стоките си, подчерта той и призова резерва да намали ставките.

Решението на Тръмп е сериозен удар върху Аржентина и Бразилия, които преди убедиха Белия дом да не налага митата. През май 2018 г. двете страни си осигуриха "постоянно изключение" от митата - 25% върху стомана и 10% върху алуминий.

Тези мита имат за цел да защитят американските производители на стомана и алуминий от международна конкуренция, особено от държави, които са обвинявани от Тръмп в девалвиране на валутите.

"Блумбърг" съобщава, че Бразилия е третият най-голям износител на стомана за Америка с дял от 12%. Пред латиноамериканската държава са Мексико с 13% и Канада с 20%. Аржентина има дял от 0,5 на сто.