ЮАР обвини президента на САЩ Доналд Тръмп във всяване на разделение, след като държавният глава написа в "Туитър", че Държавният департамент ще проучи "изземването на земя и ферми...и мащабното избиване на фермери", информира АФП.

Според осведомителната агенция съобщението на милиардера в социалната мрежа очевидно е част от материал на Фокс нюз относно планове на Претория да промени конституцията, за ускори конфискуването на земя без обезщетение, за да поправи расовия дисбаланс при земевладението.

Доналд Тръмп добави, че е "поискал от държавния секретар (Майк Помпео) да проучи отблизо" ситуацията.

Фокс нюз коментира, че "правителството на ЮАР е започнало да конфискува земята на бели фермери".

В официален профил в "Туитър" правителството на Южноафриканската република отвърна, че "ЮАР напълно отхвърля това тесногръдо разбиране, което има за цел само да раздели нашата държава и да ни напомня за колониалното ни минало".

ЮАР ще ускори поземлената реформа по внимателен и цялостен начин, за да не раздели страната ни, пише още правителството.

Президентът на африканската държава Сирил Рамафоса се намеси, за да ускори реформата с цел "поправяне на голяма историческа несправедливост" срещу мнозинството от чернокожи по време на колониализма и ерата на сегрегация до края на 1994 г.

Според него 24 г. по-късно бялата общност, която представлява 8% от населението, "притежава 72% от обработваемата земя" в сравнение със "само 4%" в ръцете на чернокожите.

За да се разреши дисбалансът, държавният глава наскоро обяви, че конституцията ще бъде променена с цел изземване на земя и нейното разпределение без компенсация.

Даниел Дейл, кореспондент на Toronto Star, е установил, че Тръмп за първи път е използвал думата "Африка" в "Туитър", откакто е президент на САЩ, "за да изрази подкрепа за белите хора" в ЮАР, пише "Вашингтон пост".