Американският президент Доналд Тръмп изглежда е бил пренебрегнат от първата дама на Япония на последната вечеря на Г-20 в Хамбург по-рано този месец, съобщава Independent News Service.

Запитан в интервю за "Ню Йорк таймс" относно втората му среща с Владимир Путин на форума, Тръмп обясни, че Аки Абе (съпругата на премиера на Япония Шиндзо Абе - б.р.) "не говори английски език".

Втора среща Тръмп - Путин на Г-20

Втора среща Тръмп - Путин на Г-20

В изявление Белият дом нарече

Той добави, че е било трудно, защото вечерята "вероятно беше час и 45 минути". Американският лидер каза още, че Шинзо Абе е "страхотен човек" и добави, че е имало японски преводач, защото "от друга страна нещата щяха да бъдат още по-тежки".

"Но аз си прекарах добре на вечерята с нея, тя наистина е приятна жена, прекарах си добре, всичко беше добре", поясни той.

Обаче госпожа Абе, която е от богато японско семейство, е завършила Sacred Heart School - частно международно римокатолическо училище в Токио, където се изучава засилено английски език.

В социалните медии бързо бяха публикувани клипове с 55-годишната Абе, която изнася речи с акцент, но с много добър английски език.

Мнозина смятат, че тя просто не е искала да разговаря с Тръмп.