Украйна загуби възможността да внася природен газ от Унгария чрез "виртуален обратен ход" поради прекратяването на транзита на руски природен газ през украинската територия към унгарската страна. Това се казва в съобщението на компанията "Оператор на GTS на Украйна", разпространено в петък, съобщава ТАСС.

"Като се вземе предвид фактът, че вносът на природен газ от Унгария е осъществен чрез виртуална реверс, няма възможност за внос от Унгария без транзит", се казва в него. Компанията потвърди, че транзитът на газ за Унгария е прекратен от 07:00 часа в петък. "Заявления за транзит на газ не бяха получени, въпреки факта, че капацитетът от Украйна за излизане към Унгария е сключен за цялата газова година (от 01.10.2021 г. до 30.09.2022 г.) в размер на 24,6 милиона кубически метра на ден", добавиха те в GTS на Украйна.

На 1 октомври "Газпром" започна да доставя газ за Унгария по дългосрочен договор, подписан на 27 септември, по газопровода "Балкански поток" (продължение на "Турски поток") и тръбопроводите в Югоизточна Европа. Както холдингът съобщи по-рано, бяха подписани общо два договора с общ обем до 4,5 милиарда кубически метра. м на година, срокът на всеки от договорите е 15 години.

От ноември 2015 г. Киев престава директно да купува руски газ, заменяйки го с така наречения виртуален обратен газ от Европа. Украйна официално купува газ от европейски компании, но всъщност взема част от транзитното гориво, което отива от Русия към Европа. По този начин този газ физически не преминава западната граница на Украйна, но се преработва като внос от Европа.

По-рано "Газпром" подписа с Унгария 15-годишен договор за доставка на газ през България и Сърбия.

Украйна е разочарована и ще отговори на Унгария след подписания от нея договор за газ с Русия, заяви външният министър Дмитро Кулеба.

Унгария скастри посланика на Украйна заради спора за сделката на Будапеща с Газпром

Унгария скастри посланика на Украйна заради спора за сделката на Будапеща с Газпром

Действията на Украйна били изключително възмутителни