Трета поредна нощ САЩ са разтърсени от протести, придружени от палене на сгради, сблъсъци и мародерство, във връзка със смъртта на Джордж Флойд. Случаят предизвика национален дебат за дългогодишния проблем с полицейския произвол и расизма.

Безредиците в Минеаполис и на други места напомнят на хаоса в Лос Анджелис през 1992 г. след побоя на полицаи над чернокожия Родни Кинг. Тогава анархията продължи шест дни. 63 души са убити, а над 2300 са ранени. Ситуацията е овладяна след изпращане на Националната гвардия, армията и морски пехотинци.

Сблъсъци, мародерство и грабежи в Минеаполис, кметът призова Националната гвардия

Сблъсъци, мародерство и грабежи в Минеаполис, кметът призова Националната гвардия

Протестите започнаха след смъртта на задържания афроамериканец Джордж Флойд

Сега протестите и сблъсъците възникнаха след смъртта на 46-годишния Флойд. Чернокожият американец почина в понеделник в Минеаполис. Невъоръжен и проснат на земята с белезници, Флойд молеше служител на реда да му позволи да диша, докато полицаят притискаше коляното си във врата му. Видео показва как Флойд се оплаква, че изпитва болка и не може да диша. Малко след това умира.

Флойд е работил като охрана в ресторант. Полицаят и други трима негови колеги са уволнени. Кметът на Минеаполис призова да им бъдат повдигнати обвинения. Американската прокуратура и ФБР обявиха за приоритет разследването на смъртта на 46-годишния.

Тази нощ полицията в Минеаполис беше принудена да изостави сградата на Трето районно полицейско управление заради голям протест. Недоволни американци нахлуха в участъка и запалиха входа. На други места протестиращи разграбват и палят сгради.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да изпрати Националната гвардия. Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей нареди на полицаите да евакуират участъка.

Отделно Националната гвардия в Минесота изпрати 500 войници в Сейнт Пол, Минеаполис, и близките райони, след като губернаторът на щата обяви извънредно положение. Губернатор Тим Уолц коментира, че подкрепя мирните протести, но "за съжаление някои лица са замесени в незаконна и опасна дейност, включително палежи, безредици, мародерство и застрашаване на публично и частно имущество".

Протести срещу полицейския произвол има също в Денвър, Ню Йорк и Оукланд. В Денвър са чути изстрели до щатския парламент. В Ню Йорк полицията е арестувала най-малко 40 протестиращи.