Франция, Великобритания, САЩ и Германия призоваха Съвета за сигурност на ООН да поднови мандата за международно разследване на атаки с химическо оръжие в Сирия, съобщава Ройтерс.

Горепосочените държави също призовават за силен сигнал, за да се покаже, че отговорните ще бъдат изправени пред правосъдието.

Белият дом нападна Русия за ветото за химическите оръжия в Сирия

Белият дом нападна Русия за ветото за химическите оръжия в Сирия

Преди седмица Москва наложи вето в Съвета за сигурност на ООН

В декларация на външните министри на четирите страни Съветът за сигурност на ООН се призовава да удължи мандата на Съвместния механизъм за разследване.

"Ние също призоваваме Управителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия да предприеме действия в отговор на доклада на Съвместния механизъм за разследване, за да изпрати недвусмислен сигнал, че тези, които са отговорни за използването на химически оръжия, ще бъдат подведени под отговорност", допълват министрите.

Русия обяви, че е против проекторезолюция за удължаване на мандата за разследване на химически атаки в Сирия.

Разследващият екип установи, че сирийският президент Башар Асад и неговите сили са отговорни за химическа атака в контролирания от опозицията град Хан Шейхун през април 2017 г.

Механизмът беше създаден от Съвета за сигурност на ООН през 2015 г. и удължен през 2016 г. с още една година. Мандатът изтича в средата на ноември.

От 2011 г. разследващи на ООН са документирали 33 химически атаки. 27 са извършени от сирийското правителство, включително седем между 1 март и 7 юли.