Три мигрантски лагера до Атина са поставени под карантина, информира АФП.

Правителството обяви, че е наложено "тотално санитарно ограничение" в лагерите Малакаса, Шисто и Елеонас до 21 септември.

Гърция спряла 10 000 мигранти

Гърция спряла 10 000 мигранти

Пристигащите са намалели с 84 процента от 1 март в сравнение със същия период на миналата година

Мигрантските лагери в Гърция технически са блокирани от март, като има ограничения кой може да излиза и да влиза в лагера, което предизвика критика от страна на правозащитни организации.

Миналата седмица гръцките власти засякоха първия случай на коронавирус в лагера "Мория" на остров Лесбос, където 13 000 бежанци живеят в тежки условия - броят им е повече от четири пъти по-голям от капацитета на лагера.

Министерството по въпросите на миграцията съобщи, че лагерът, където 35 души са с коронавирус към момента, ще бъде поставен под карантина до 15 септември, като само охраната има достъп след измерване на температурата.

Други два лагера в континенталната част на Гърция също са поставени под карантина, след като миналата седмица бяха установени първите случаи на коронавирус.

Министърът на миграцията Нотис Митарахи заяви, че броят на мигрантите, които живеят в препълнените лагери на петте острова, е намален с 38% от януари.

В интервю за TV ERT той също приветства 90-процентното намаление на броя на мигрантите, пристигащи от Турция от началото на годината в сравнение с 2019 г.

Гърция затвори 12 лагера на територията си от началото на 2020 г., като 55 все още работят.

Общо в Гърция починалите от коронавирус са 289 души. Няма починали от вируса в мигрантски лагери.