Трилогията супер Луна, може да се наблюдава днес 3 декември, на 1 януари 2018 г. и 31 януари 2018 г. Явлението се случва когато Луната е пълна и е във или близо до най-близката точка в орбитата си около Земята.

Тъй като лунната орбита е елипсовидна, едната страна (апогей) е на около 50 000 км по-далеч от Земята, отколкото другата (перигей). Пълните Луни перигей се появяват с около 14% по-големи и 30% по-ярки от пълните Луни, които се появяват близо до апогея на орбитата на Луната.

"Супер Луните са чудесна възможност хората да започнат да гледат Луната", коментира Ноа Петро, от космическия център "Годард" на НАСА.

Трудно е за очите ни да различим тези малки промени в размерите, когато Луната е висока сред необятността на нощното небе. Но всеки път, когато хванете пълнолуние, когато се издига или залязва, докато е на нивото на хоризонта, върху силуети на дървета или сгради, нейният очевиден размер може да ви накара да погледнете пак. Почти усещаш, сякаш можеш да се протегнеш ... още повече, ако това е супер Луна.

Ако можете да хванете само един епизод от тази трилогия на супер Луната, хванете третия, ще бъде още по-специално.

Снимка 327059

Източник: НАСА

На първо място, супер Луната на 31 януари ще има общо затъмнение в лунното поле, като цяло може да се види от западната част на Северна Америка през Тихия океан до Източна Азия. Орбитата на Луната около нашата планета е наклонена, така че обикновено попада над или под сянката на Земята. Около два пъти всяка година пълната Луна се подрежда идеално със Земята и Слънцето, така че сянката на Земята напълно блокира слънчевата светлина, която обикновено отразява Луната.

Луната ще загуби своята яркост и ще е по-слаба и често в такива моменти тя има червеникав оттенък, защото атмосферата извива светлината, напълно затъмнените Луни понякога се наричат ​​"кървави Луни".

Супер Луната на 31 януари също ще бъде втората пълна луна на месеца. Някои хора наричат второто пълнолуние в един месец "Синя Луна", което я прави и супер "Синя Луна". Сините луни се случват на всеки две години и половина средно.

С пълното затъмнение, това наистина ще е кралски спектакъл: "супер, синя, а и кървава Луна".

Понякога небесните ритми се синхронизират наистина точно, за да ни впечатлят. Наистина отбележете в календара си и вижте тази трилогия от супер Луни, заслужава си.