Двама активисти от Конго и Нова Зеландия, както и доктор от Австралия спечелиха алтернативната Нобелова награда.

Техният принос е в областта на защитата на дъждовните гори, подобряване на здравето при жените и справяне с опасността от ядрени оръжия, съобщи АП.

Носителите са представителят на Конго Киншаса Рене Нгонго, новозеландският представител Елин Уиър, Кетрин Хамфлин от Австралия.

73-годишният канадец Дейвид Сузуки стана почетен лауреат за своята активна дейност в борбата с климатичните промени.

„Лауреатите за 2009 година с конкретната си работа показват какво е необходимо да се направи, за да се справим с климатичните изменения, да освободим света от ядреното оръжие, да осигурим медицинска помощ на бедните и беззащитните", се казва в мотивировката на журито.

Right Livelihood Award или т.нар. „алтернативна нобелова награда", е международна награда която се връчва от 1980 г. на личности, организации и представители на социални движения, които се застъпват с практични средства за издигане на човешкото достойнство.
Алтернативната нобелова награда се връчва ежегодно на стойност от 2 000 000 шведски крони (около 200 000 Евро) и се разпределя сред лауреатите.

Наградата се учредява от филателиста, журналиста и бившия член на европейския парламент („зелените") Якоб фон Укскюл чрез продажбата на неговите ценни пощенски марки, след като фондацията за Нобелова награда не приема неговото предложение, Нобеловото отличие да се връчва и за екология и устойчиво развитие.

Повечето лауреати се награждават за техните заслуги в областите екология, мир, разоръжаване, човешки права, култура и духовност, местно население, защита на потребителите, образование, здраве, енергия и опазване на природните ресурси.