Нобеловата награда за химия за 2016 година е присъдена съвместно на французина Жан-Пиер Соваж, шотландеца Джеймс Фрейзър Стодарт и холандеца Бернар Феринха, съобщиха от Нобеловия комитет.

Те са удостоени с престижната награда за „проектиране и синтез на молекулярни машини”. Тримата са създали най-малките машини в света. 

Учените са разработили молекули с контролируеми движения, които изпълняват задачи, когато бъде вкарана енергия. Те са помогнали за развитието как да се смали технологията, което води до революция в науката.

Молекулярните машини най-вероятно ще бъдат използвани за развитието на нови материали, сензори и системи за съхранение на енергия.  

Соваж е роден през 1944 година в Париж. Завършва докторат през 1971 година в Университета Страсбург. Професор е в същото висше заведение и директор към Националния център за научни изследвания във Франция.

Стодарт е роден през 1942 година в Единбург. Завърша докторска степен в Единбургския университет през 1966 година. Професор в Северозападния университет в САЩ.

Феринха е роден през 1951 година в Холандия. Завършва докторат през 1978 г. и е професор в университета в Грьонинген.

Миналата година наградата беше дадена на шведа Томас Линдал, американеца Пол Модрич и Азиз Шанкар, който има турско и американско гражданство.

Швед, американец и турчин поделят Нобела за химия за 2015 г.

Швед, американец и турчин поделят Нобела за химия за 2015 г.

Те печелят наградата за „механистични проучвания

Те спечелиха наградата за „механистични проучвания за възстановяване на ДНК".

175 души са спечелили престижната награда, от които само четири жени. Средната възраст на нобеловите лауреати по химия е 58 г.

Церемонията по награждаването е по традиция на 10 декември в Стокхолм, когато и умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896). Носителят на Нобеловата награда получава 8 милиона шведски крони (1,2 милиона долара).

Нобеловата награда се присъжда от 1901 година.