Трима души са загинали след нападение със самурайски меч до храм в Токио. Атаката, за която се смята, че е предизвикана от дългогодишна вражда, е извършена в известно Шинто светилище, съобщава "Ройтерс".

Светилището "Томиока Хачимангу" датира от 1627 г. и е известно с летния фестивал "Фукагава Хачиман" през август. Според неговия уебсайт, е сред тези, които започват традицията в Едо (сега в Токио), да организират сумо турнири за привличане на посетители и дарения - обичай, който все още е обичаен в много Шинто храмове. Японският император и императрица са посетили храма през 2012 година.

Нападението в храма е извършено срещу главната жрица, която е намушкана до смърт. На мястото на престъплението е открит и окървавен самурайски меч, заедно с други оръжия. Съпругата на нападателя също е участвала в засадата, съобщава местната полиция.

Мъжът-нападател е посякъл и жена си, преди да се самоубие. Атаката е започнала, когато 58-годишната жрица Нагако Томиока излиза от колата си в светилището и се сблъсква с брат си Шиганага Томиока на 56 години и жена му, която е 30-годишна.

Снимка 328045

Източник: iStock

Нападнат е и шофьорът на жрицата, който също е намушкан с меч. Шофьорът е избягал, а полицията коментира, че раните му не са животозастрашаващи. Според местните медии убийствата са предизвикани от дългогодишна вражда между жрицата и нейния брат. Самият Томиока е бил главен свещеник на храма, поел го от баща си през 90-те години на миналия век, според "Асахи Шимбун".

През 2001 г. е отстранен и баща им, който се завръща на длъжността главен свещеник и поставя дъщеря си Нагако Томиока на второ място по ранг в светилището. През следващите години заподозряният е изпращал заплашителни писма до сестра си и е бил арестуван през 2006 г., след като й е изпратил бележка, че ще "я изпрати в ада". След като баща им се оттегля през 2010 г., Нагако Томиока става главна жрица.

Шинтоизмът е религията на Япония. Същността на Шинто сa духовете или "Ками". "Ками" според вярванията, се намесват в човешкия живот, ако се третират добре от последователите.

Снимка 328054

Източник: iStock

Светилището е съществена част от Шинто. Заедно с ритуалите, светилищата се използват за общуване с "Ками". Поклонниците имат близка връзка с местния храм и често имат и малък олтар в дома си.

Шинто няма богове, няма основател, няма книги, счита се по-скоро за начин на живот, отколкото религия. Името Шинто идва от китайски символи за Шън (божественото същество) и Тао (начин) и означава Път на Духовете.

Има около 80 000 светилища и приблизително толкова свещеници в Япония, но жените жрици съставляват само малка част от тях. Около 80% от населението на Япония практикува някаква форма на Шинто.