Трима души са починали от западнонилска треска след разпространение в Атина, което е засегнало 60 души тази година, обявиха гръцките власти, които подчертаха, че внимателно следят ситуацията, информира АФП.

"От миналата седмица ние сме регистрирали 17 нови случая" от разпространяването от комари заболяване, съобщиха от местния център за превенция и контрол на заболяванията (Keelpno).

60 случая са регистрирани от началото на годината, 16 души са хоспитализирани, включително четири души са в интензивно, допълват от Keelpno. Повечето от случаите на заболели са през последния месец.

"Заради това ние предупреждаваме обществото", обяви представител.

Повечето от случаите са в западни квартали на Атина. През миналата година гръцките власти регистрираха 48 случая, от които петима починали.

Вирусът може да доведе до симптоми като тези на грип, но при по-тежки инфекции има главоболие, висока температура, скованост на врата, ступор, дезориентация, кома, тремори, гърчове, мускулна слабост и парализи. При някои хора, особено възрастните, причинителят на нилската треска предизвиква асептичен менингит и енцефалит, които често са фатални.

За първи път е открита в Уганда през 1937 г. Вирусът може да бъде донесен от птици и да бъде разпространен при хората от комари.

Случаи на нилска треска са регистрирани и в Унгария, Италия, Румъния и Сърбия.