Трима души са простреляни в третата нощ на безредици в американския град Кеноша, предизвикани от полицейска стрелба срещу чернокож мъж, според американски медии, цитирани от БиБиСи.

В изявлението си полицията в Кеноша заяви, че служителите са отговорили на "съобщения за изстрели и множество жертви на огнестрелни оръжия" в града около 23:45 във вторник. "Стрелбата е довела до две смъртни случаи, а трета жертва от огнестрелно оръжие е транспортирана в болница със сериозни, но не животозастрашаващи наранявания", се казва в изявлението.

По-рано шерифът на окръг Кеноша Дейвид Бет заяви пред "Ню Йорк Таймс", че един човек е бил убит. Инцидентът се е случило по време на конфронтация между протестиращи и група въоръжени мъже.

Самоличността на жертвите все още се определя и понастоящем няма да се дават повече подробности. Кадри, споделени онлайн, показаха мъж с пушка, преследван от тълпа, преди да падне на земята и да стреля в тълпата. Други видеоклипове показват въоръжени цивилни, много от които облечени в камуфлажни дрехи, които се събират около бизнеси, за които които, че защитават.

Размириците избухнаха в Кеноша, след като Джейкъб Блейк бе прострелян 7 пъти от полицията в неделя.

Губернаторът на Уисконсин изпраща още войски от Националната гвардия в града. Протестите се разпространиха и в редица други градове, включително Портланд, Орегон и Минеаполис, Минесота.

Адвокат Бен Кръмп каза на пресконференция, че Блейк е парализиран от стрелбата. "Семейството му вярва в чудеса, но медицинската диагноза в момента е, че той е парализиран и тъй като тези куршуми са му разделили гръбначния мозък и са му счупили някои прешлени, ще трябва чудо Джейкъб Блейк младши да проходи отново".

29-годишният Блейк, застрелян, докато малките му синове седят в колата, е с дупки в стомаха, нараняване на ръката и увреждане на бъбреците и черния дроб. По-голямата част от дебелото черво и тънките му черва трябваше да бъдат отстранени, казаха адвокатите му пред репортери.

Министерството на правосъдието на Уисконсин разследва полицейската стрелба в Кеноша, докато участващите служители са в административен отпуск. Петиция, която призовава да бъдат повдигнати обвинения, събра десетки хиляди подписи.

Бащата на Блейк заяви, че няма доверие в разследването. "Всеки, който е бял, който води разследване за чернокож млад мъж, който е застрелян седем пъти в гърба и няма отговор или коментар в този момент, не е добре дошъл".

Уисконсин призова националната гвардия в размирици след полицейска стрелба по чернокож

Уисконсин призова националната гвардия в размирици след полицейска стрелба по чернокож

Байдън призова полицаите, участващи в стрелбата в Кеноша, да бъдат подведени под отговорност