Губернаторът на Уисконсин Тони Евърс извика националната гвардия, а полицията в град Кеноша се сби с протестиращите по време на втора нощ на безредици заради раняването на чернокожия Джейкъб Блейк, застрелян в гърба от полицията, докато трите му деца гледат случващото се, съобщава "Ройтерс".

Малко след настъпването на нощта, след ден на протести, протестиращи се събират пред сградата на съда и хвърлят бутилки с вода към полицията, която отговаря със сълзотворен газ.

Малко по-късно няколко камиона с войници на националната гвардия са забелязани в центъра на града. Местните медии съобщават, че входовете на града от "Интерсетйт-94", са затворени за движение.

29-годишният Блейк е в стабилно състояние след операция, коментира баща му. Тримата му малки синове станаха свидетели на стрелбата от няколко метра, докато седят в колата си, според семейния адвокат Бен Кръмп.

На видеото се вижда, как Блейк тръгва към шофьорската врата, последван от двама офицери с оръжия. След това се чуват седем изстрела, докато Блейк, който не се вижда да е въоръжен, отваря вратата на колата.

Не се съобщава дали служителите са видели нещо вътре в превозното средство, което ги е накарало да стрелят по Блейк. Също така не е ясно дали един или двамата офицери са открили огън.

Малко след това се събират множество хора на местопроизшествието, а някои демонстранти запалиха огньове и хвърляха тухли и коктейли Молотов по полицията, което накара властите да затворят обществени сгради в района.

Евърс, демократ, коментира, че е извикал гвардията в Кеноша по искане на местните служители, които имали нужда от помощ за поддържането на реда, след като активисти заявиха, че организират допълнителни демонстрации за понеделник вечер.

Той коментира, че полицията е показала модел на "прекомерна употреба на сила и незабавна ескалация при взаимодействие с чернокожи жители на Уисконсин".

"Ние трябва да го посрещнем с нашата съпричастност, нашата човечност и ясен ангажимент да прекъснем цикъла на системен расизъм и пристрастия, който опустошава черните семейства и общности", коментира губернатор Евърс в публично обръщение.

Пийт Дийтс, президент на градския полицейски съюз, обвини губернатора, наричайки коментарите на Евърс "изцяло безотговорни", след като губернаторът призова за специална законодателна сесия, която да разгледа полицейските реформи.

Стрелбата е три месеца след смъртта на чернокожия Джордж Флойд в Минеаполис, предизвиквайки национални протести срещу полицейската бруталност и расизма в американската наказателна и правосъдна система.

Бившият вицепрезидент Джо Байдън, демократът, предизвикващ републиканския президент Доналд Тръмп на изборите на 3 ноември, призова полицаите, участващи в стрелбата в Кеноша, да бъдат подведени под отговорност

"Нацията се събужда отново с мъка и възмущение, че още един черен американец е жертва на прекомерна употреба на сила", казва Байдън в изявление. "Тези кадри пробиват душата на нашата нация."

Американският съюз за граждански свободи от Уисконсин осъди разполагането на националната гвардия като ненужен и "милитаризиран" отговор на законни протести, което "служат само за засилване на напрежението".

Стрелбата в неделя е след когато офицери отговарят на това, което наричат "битов инцидент". Полицията незабавно отведе жертвата в болница, се казва в изявление на полицията. Властите не дават повече обяснения какво е довело до стрелбата.

Адвокат Кръмп, който също представлява семейството на Флойд заяви, че Блейк се е опитвал да деескалира домашен инцидент. "Докато той се отдалечаваше, за да провери децата си, полицията няколко пъти стреля с оръжие в гърба му".

Участващите полицаи са пуснати в административен отпуск, докато тече разследването, съобщи Министерството на правосъдието в Уисконсин.

Изтече видео от ареста на Джордж Флойд

Изтече видео от ареста на Джордж Флойд

Чува се Флойд да моли за помощ