Трима души са арестувани за атентата срещу пътническия влак „Невски експрес". Двама граждани на Чечня и един азербайджанец са били задържани в подмосковския град Солнечногорск във връзка с разследването на атентата, .

По първоначални данни тримата мъже са били задържани още във вторник, съобщи на електронната си страница радио „Ехото на Москва".

По информация на юристите на арестуваните, в дома на Заур Гулиев в Солнечногорск са нахлули около 30 служители на специалните полицейски части.

Там са били открити братята Амерханови, чиито имена бяха свързвани със случая. Тримата били бити в продължение на часове и по този начин са били принудени да направят самопризнания.

По думите на Гордиенко, братята все още се намират в арест в Москва, а адвокатите им все още не са допуснати до тях.

Местните власти потвърдиха информацията за задържането на Амерханови, но не пожелаха да разкрият повече информация около арестуването им.

Основната причина за смъртта и раняването на толкова много хора са зле закрепените седалки във вагоните на „Невски експрес".

Това сочат първите данни от съдебно-медицинската експертиза на телата на 26-те загинали при инцидента на 27 ноември.

Според властите водеща версия за трагедията е терористичен акт, заради който дерайлира движещият се с над 190 км/ч влак между Москва и Санкт Петербург.

Експертите сочат, че не експлозията и убила хората, а седалките, които са се откъснали от пода и са полетели при дерайлирането на вагоните.

Почти всички загинали са от последния вагон, който е бил най-далеч от експлозията.

По неофициални данни взривът е станал под локомотива, машинистът е ударил спирачките и задната част на влака е започнала да се тресе от натоварването.

Експерти смятат, че първите 9 вагона изобщо не са пострадали, предпоследните три са излезли от релсите и са се преобърнали, но последният буквално се е вдигнал във въздуха.

Припомняме, основната версия, по която работи прокуратурата, е терористичен акт, а седите водят към групировки на мюсюлмани от северен Кавказ.

Въпреки че бойци, приближени до Доку Умаров поеха отговорност за атентата, редица експерти изразиха съмнение, че именно той е организатор на атентата.

По-късно руските власти разпространиха фотороботите на четирима заподозрени за атентата под влака „Невски експрес" от нощта на 27 ноември. Става въпрос за издирване трима мъже и една жена.