Броят на бежанците, които са прекосили Ламанша с малки лодки през миналата година, е три пъти по-голям от този през 2020 г.

Данните, събрани от BBC, показват, че най-малко 28 431 мигранти са предприели това пътуване през 2021 г., въпреки огромните инвестиции на Великобритания във Франция за предотвратяване на преминаванията. За сравнение - през 2020 г. общо 8417 души са прекосили Ламанша с малки лодки.

Миналата година пикът на пристигащите беше през ноември, когато въпреки понижените температури най-малко 6869 души са достигнали Обединеното кралство.

На 24 ноември 27 души загинаха при потъването на лодките им. През същия месец бе отбелязан нов рекорд, когато за един ден 1185 души достигнаха британския бряг на борда на 33 лодки.

Макрон настоя Великобритания да бъде сериозна за кризата с мигрантите в Ламанша

Макрон настоя Великобритания да бъде сериозна за кризата с мигрантите в Ламанша

"Изненадан съм, когато нещата не се правят сериозно"

Британското правителството реформира подхода си във връзка с миграцията и ще представи по-строги правила за предоставяне на убежище. Нов законопроект за националността и границите ще превърне незаконното влизане в Обединеното кралство в престъпление и ще въведе доживотни присъди за трафикантите на хора.

Благотворителни организации за бежанците обаче казват, че "опасната и бездушна политика" ще доведе до повече опасни опити за преминаване на Ламанша и удавяния.