Американският президентът Джо Байдън ще се ангажира да намали смъртността от рак в САЩ с 50% - нова цел за инициативата "moonshot" срещу болестта, обявена през 2016 г., когато той беше вицепрезидент. Това предаде Асошиейтед Прес.

Байдън е определил 25-годишен срок за постигането на тази цел, част от по-широките му усилия да сложи край на рака, какъвто го познаваме, твърдят висши служители от президентската администрация.

Въпросът е дълбоко личен за държавния глава: през 2015 г. най-големият му син Бо почина от рак на мозъка.

Американското дружество за борба с рака изчислява, че през тази година ще има 1 918 030 нови случая на рак и 609 360 смъртни случая в следствие на заболяването. Това, което Байдън иска, е по същество да спаси повече от 300 000 живота годишно - нещо, което администрацията му смята за възможно, тъй като коригираният спрямо възрастта процент на смъртност вече е намалял с около 25% през последните две десетилетия.

Като част от инициативата Байдън ще състави "кабинет за борба с рака", който ще включва 18 федерални министерства, агенции и служби, включително лица от министерствата на здравеопазването и социалните грижи, на ветераните, на отбраната, на енергетиката и на земеделието.