Премиерът на Гърция Алексис Ципрас проведе важна среща с македонския си колега Зоран Заев в кулоарите на срещата на върха ЕС-Западните Балкани в София, пише "Катимерини".

Снимка 357039

Източник: БГНЕС

Основна тема на разговори беше продължаващите преговори между двете държави за уреждане на дългогодишния спор за името.

Снимка 357038

Източник: БГНЕС

Срещата се проведе ден след коментар на Заев, че страната му остава ангажирана да се присъедини към НАТО и ЕС, с което подсказа, че иска да се постигне окончателно споразумение в спора с Атина.

По-късно днес Ципрас проведе среща и с германския канцлер Ангела Меркел.

Снимка 357036

Източник: БГНЕС

Македония стана място на геополитически интерес, обяви Заев

Македония стана място на геополитически интерес, обяви Заев

Македония няма алтернатива на НАТО и ЕС

Гърция и Македония се намират на последните метри преди финала - намирането на решение на спорния въпрос за името, което ще донесе успокоение на региона. Това коментира в интервю за БГНЕС гръцкият анализатор и журналист Спирос Сидерис, основател и директор на Независимата балканска информационна агенция.

В рамките на срещата ЕС-Западни Балкани се проведоха двустранни разговори между премиерите на Република Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас. Според Сидерис не трябва да очакваме решение на спора за името след днешните разговори между Ципрас и Заев. "Не, днес няма да има някакво решение. Те ще дадат на двамата министри на външните работи наставления как да се оправят последните неща преди решението", заяви експертът.

Сидерис потвърди, че Гърция настоява за решение на името ерга омнес, т.е. едно име за вътрешна и международна употреба. Ако не приеме ерга омнес, Македония няма да получи никаква покана за членство нито за ЕС, нито за НАТО, посочи Сидерис.