Излизането от деветгодишната криза и международните спасителни програми бележи "нов ден" за държавата - "ден на изкупление, но и начало на нова ера".

Това заяви премиерът на Гърция Алексис Ципрас в телевизионно обръщение от йонийския остров Итака, информира "Ройтерс".

В реч, изпъстрена с класически символизъм, министър-председателят каза, че е сложен край на съвременната гръцка "Одисея", която започна през 2010 г. Ципрас добави, че най-накрая е прекратена финансовата помощ, довела до рецесия, строги мерки за икономии и социално разделение.

"Нашата държава си върна правото да оформя собственото си бъдеще", съобщи той от склон над плаж на острова, където Одисей се върна след десетгодишно странстване по море, увековечено от гръцкия епически поет и аед Омир.

Ципрас добави, че "ние оставихме Симплегадите зад нас", имайки предвид митологични скали на Босфора, които често се блъскали една в друга и между тях никой не можел да мине.

Премиерът на Гърция отбеляза, че правителството му е изпълнило предизборното си обещание да изведе държавата от ограниченията и "безкрайните строги мерки за икономии".

Снимка 374279

Източник: ЕПА

"Ние никога няма да забравим причините и лицата, които доведоха страната до тези меморандуми", изтъкна той и предупреди, че "нови битки предстоят".

Продължавайки с морските метафори, Алексис Ципрас подчерта, че няма да позволи на тези, които желаят страната да бъде насочена в друга посока.

Снимка 374280

Източник: ЕПА