Премиерът на Гърция Алексис Ципрас заяви, че Атина приема искането на европейските партньори Международният валутен фонд (МВФ) да играе роля в надзора на поредната международна спасителна програма за балканската страна, цитиран от Ройтерс.

По време на панел от Световния икономически форум в Давос, Швейцария, в който също взе участие германският финансов министър Волфганг Шойбле, Ципрас каза, че Гърция вярва, че ЕС може сам да управлява програмата, но се приема, че други партньори искат МВФ да участва.

Има дълъг дебат, чуваме различни виждания. Някои партньори желаят МВФ да участва и ние се съгласихме, за да сключим споразумението. Сега ние правим всичко, което можем, за да приложим това споразумение, добави гръцкият премиер.

От своя страна Шойбле заяви, че германският и другите парламенти се съгласиха да отпуснат помощ на Гърция при условие, че фондът участва в програмата. Според него отправяне на искане към Бундестага да се промени споразумението е като „да влезеш със запалена свещ в пълна стая с динамит”.